Читај ми!

УАЕ значајан економски и политички партнер Србије

Уједињени Арапски Емирати, једна од најбогатијих земаља арапског света, прослављају 52. национални празник под називом "Данас за сутра". Инвеститори из Емирата, Србију сматрају једним од најатрактивнијих тржишта на Западном Балкану. Због добрих односа два председника, ускоро се очекује и потписивање Споразума о слободној трговини.

Емирати су у последњих неколико година значајан економски и политички партнер Србије. Са некадашњих 300.000 долара 2012. године, трговинска размена је достигла неколико стотина милиона долара.

У Србији послује око 1.000 компанија из Емирата. Потписани су бројни споразуми, у скоро свим областима, укључујући свеобухватно стратешко партнерство.

Вредност арапских инвестиција у Србији процењује се на око четири милијарде долара. Ускоро и Споразум о слободној трговини. То ће отворити нову шансу за нашу економију. Разрађују се детаљи у вези са тарифама и начинима заштите и спровођења тог Споразума.

Од уједињења 2. децембра 1971. Емирати су земља која на свим пољима остварује велики економски раст. Емират Дубаи прерастао је у један од најзначајнијих градова на планети.

У децембру ће бити домаћин конференције УН о климатским променама "COP 28" а учестоваће и Србија.

"У оквиру ове конференције, Уједињени Арапски Емирати дају предност дискусији о питањима као што су уредна и одговорна енергетска транзиција, развој међународног енергетског система и повећање енергетске ефикасности до 2030. године. Емирати настоје да унапреде коришћење обновљивих извора енергије и развију одрживе системе хлађења доступне свима, што је одраз рационалне визије нашег руководства за постизање светлије и просперитетније будућности", каже отправник послова Амбасаде УАЕ у Србији Ибрахим Али ел Дармахи.

Србија је два пута 2014. и 2016. добила по милијарду долара зајма од Абу Дабија за буџетску подршку. УАЕ су у самом врху листе земаља по вредности увоза наоружања и војне опреме из Србије. Емирати и Србија имају значајне пројекте у области пољопривреде, индустрије и туризма.

Добри познаваоци прилика кажу да су инвеститори из Емирата заинтересовани за Србију зато што се налази између Истока и Запада. Највидљивији симбол те сарадње јесте стамбени комплекс "Београд на води" на десној страни обале Саве, у чијем се центру издиже кула висока 168 метара. Вредност целог комплекса је 3,5 милијарди евра.

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару