Ђедовић Хандановић: Енергетски систем спреман за грејну сезону

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић каже за РТС да је енергетски систем апсолутно спреман за грејну сезону и да има довољно енергената. Када је реч о конкурсу за директора ЕПС-а, каже да је то пре свега питање за Надзорни одбор и да је чула да је одзив био веома добар.

Од недеље се најављује захлађење, а од 15. октобра и званично почиње грејна сезона. При крају су техничке припреме система за производњу струје и топлотне енергије.

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић рекла је у Дневнику РТС-а да је енергетски систем апсолутно спреман за грејну сезону и да има довољно енергената.

"На депонијама Електропривреде Србије имамо 2,3 милиона тона угља, што је довољно за преко 20 дана производње електричне енергије у случају да дође до било каквог непредвиђеног поремећаја или случаја. Што се тиче гаса, имамо више залиха гаса у складиштима и у Банатском двору и у Мађарској, више од 680 милиона метара кубних, значи спремнији смо него прошле године и осећамо ту додатну сигурност", наводи она.

Што се тиче проблема у неколико топлана, рекла је да су превазиђени.

"Оно што је добро је да ће одређени број топлана од ове грејне сезоне имати и грејање на обновљиве изворе енергије за своје грађане. То је случај у Новом Пазару, у Прибоју, у Малом Зворнику, а ја ћу сутра бити у Мајданпеку, где се изводе радови на изградњи нове топлане на дрвну сечку. Имамо топлана које су прешле са мазута на обновљиве изворе енергије, и то је јако важно за заштиту животне средине и за чисти ваздух", истиче министарка.

И у Колубари и у Костолцу, додаје, производња је стабилна.

"Јако добра вест је да је у августу и уопште у трећем кварталу удео рударства и производње електричне енергије у БДП-у најзначајнији. Значи, то су два чиниоца која највише доприносе нашем расту бруто домаћег производа са неких 17 и 16 одсто", наводи министарка.

Попуст и до 40 одсто

Од новембра поскупљују струја и гас. Министарка је навела да ће грађани ове грејне сезоне рационалном потрошњом електричне енергије моћи да остваре попусте и преполове рачуне за електричну енергију.

"Просто и једноставно, ако за шест одсто смањите своју потрошњу, рачун вам може бити умањен за једну петину, за 20 одсто. Можете остварити попусте и до 40 одсто, значи скоро да преполовите свој рачун. То је главна порука. Такође, оним грађанима који више троше у нижој тарифи, биће додатно обрачунати попусти", истиче министарка.

О конкурсу за директора ЕПС-а: Чула сам да је одзив јако добар

Када је реч о конкурсу за директора ЕПС-а, каже да је то пре свега питање за Надзорни одбор који надгледа тај процес.

"Чула сам да је одзив био јако добар, да је процес у току и у том смислу не могу ништа више да кажем, осим да је битно да је процес транспарентан, да се настави, да се заврши и да нађемо и имамо најквалитетнијег првог човека Електропривреде Србије или жену пак", каже министарка.

Ради се, истиче, на повећању и реализацији инвестиција.

"У том смислу очекујем завршетак одсумпоравања на ТЕНТ-А у Обреновцу, пројекта одсумпоравања који је важан за заштиту животне средине и који ће до краја године бити завршен", додаје министарка Ђедовић Хандановић.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво