Сандоз улази у нову еру као самостални глобални лидер и европски шампион у генеричким и биосличним лековима

Одвајање од Новартиса успешно је завршено данас, првим трговачким даном на SIX швајцарској берзи (SIX Swiss Exchange). Акције Сандоза укључене су у кључне тржишне индексе. Сандоз представништво послује у Србији од 2007. године, након што је извршена аквизиција регионалне компаније која је имала дугогодишњу историју пословања - Лек Љубљана.

Сандоз, глобални лидер у генеричким и биосличним лековима, данас слави почетак трговања акцијама на SIX швајцарској берзи (SIX Swiss Exchange) као независна компанија.

Нова компанија је укључена у кључних шест тржишта и има кредитни рејтинг инвестиционог нивоа који јој даје јаку конкурентску позицију. Добро је позиционирана за континуирани профитабилан раст као самостални глобални лидер и европски шампион у генеричким и биосличним лековима.

Церемонија почетка пословања на шест тржишта означава успешан завршетак сто постотног одвајања од бивше матичне компаније Новартис и почетак трговања акцијама Sandoz Group AG. Акције су котиране на швајцарском индексу перформанси (SPI®), швајцарском лидерском индексу (SLI®) и другим релевантним швајцарским индексима; Sandoz ADR (америчке депозитне потврде) ће се такође трговати од данас на US OTCQX®.

Председник управног одбора Сандоза, Жилбер Густан (Gilbert Ghostine) овим поводом је рекао: "Данас је почетак нове ере за Сандоз као независне компаније, али наша сврха је непромењена: пионирски приступ пацијентима. То је оно што радимо најбоље, увек смо радили најбоље и увек ћемо радити најбоље: да квалитетне лекове учинимо доступним већем броју људи, на више места, на више нових начина.”

Сврха и бренд Сандоза дубоко су укорењени у нашој научној баштини и наслеђу првих медицинских достигнућа, од оснивања хемијског пионира Kern & Sandoz далеке 1886, развоја Calcium Sandoza 1929, преко првог оралног пеницилина на свету 1951, до лансирања првог биосимилара на свету 2006. године. 

CEO Сандоза, Ричард Сејнор (Richard Saynor): "Као независна компанија, Сандоз ће бити у потпуности у позицији да оствари своју стратегију која има за циљ одрживо лидерство у растућој и кључној индустрији генеричких лекова и биосличних лекова".

"Већ активно стварамо приступ пацијентима обликовањем глобалног окружења за здравство. Јачамо здравствене системе широм света тако што пружамо годишње уштеде од преко 17 милијарди долара само у Европи и САД-у, и сваке године досежемо око 500 милиона пацијената у преко 100 земаља.

Генерички лекови и биослични лекови чине око 80% укупног обима лекова који се користе широм света, уз око 25% укупних трошкова. Упркос снажним конкурентским притисцима, очекује се стабилан раст током наредне деценије, подстакнут основном потражњом за овим кључним системским лековима.

Никола Микашиновић, директор за тржишта Западног Балкана (Србија, Босна и Херцеговина и Северна Македонија): "Од данас, Сандоз ће моћи боље да задовољи потребе пола милијарде пацијената широм света. Сандоз остаје трајно посвећен иновацијама у здравству као и суочавању са глобалним изазовима здравствене заштите. Наша култура је заснована на интегритету и инклузији, са жељом да сви будемо најбоља верзија себе – да живимо своје вредности, чинимо оно што можемо да подстакнемо раст пословања и пионирски приступ пацијентима.

Сандозов листинг проспект и сродна документа могу се наћи овде: www.sandoz.com/sandoz-spin

субота, 03. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару