Читај ми!

Станоградња уносан бизнис – да ли је староградња квалитетнија од новоградње

Изградња и продаја станова постају све уносније, нарочито у већим градовима, а инвеститори су, оцењују упућени, све чешће естрадне звезде, спортисти и бизнисмени. Прелазак из струке у струку не чуди стручњаке, када се зна да од једног уложеног евра настају најмање два. Колико се поштују правила градње и да ли је староградња квалитетнија од новоградње?

Грађане који купују стан највише занимају локација, квадратура и цена. Ипак, оно на шта купац треба додатно да обрати пажњу јесте и квалитет градње. Већ дуже, влада мишљење да је староградња квалитетнија од новоградње. 

"Mислим да је предност на старој градњи, тада су постојали неки нормативи и морална начела аутора архитеката који су спроводили своје идеје бескомпромисно, дакле никаквих измена у току пројеката није било, а данас врло често се дешава да се у пројекту или извођењу мењају ствари како би се изашло у сусрет купцима", каже професор Зоран Абадић из Департмана за архитектуру Архитектонског факултета.

Решавање стамбеног питања велики је животни корак. Међутим, купцима се све чешће нуде неквалитетни станови и по високој цени.

"Ако се не држите тога што је пројектом прописано него покушате да уштедите или не постоји одговарајући надзор при изградњи, онда могу да се десе пропусти који или нека инспекција не види или не жели да види. Онда дође, наравно, до тога да објекат можда изгледа као што је нацртан и испројектован, али његов састав, структура нису онакви како су статичким прорачуном предвиђени", каже урбаниста, професор Архитектонског факултета Иван Симић.

Раније се за градњу користила цигла, а сада се, тврде стручњаци, све више употребљава бетон.

Данијела Рабреновић из Пројектног бироа напомиње да је, генерално, експанзија градње довела до употребе нових материјала и нових технологија, па и инвеститори и пројектанти воде рачуна о томе да их правилно употребљавају.

"Можда је потребно да се мало више обрати пажња на инспекцијски надзор, на самоконтролу квалитета тих материјала, ти институти да пораде више на анализи и на контроли квалитета самих материјала уграђених у објекте", каже Рабреновићева.

Инвеститори тврде: Користимо квалитетне материјале

Бранко Обрадовић из "МС Инвест 2018 д.о.о." наводи да у изградњи користе материјале који обезбеђују енергетску ефикасност.

"Сви наши досадашњи објекти су имали енергетски пасош, зелене категорије – то купцима значи да смање рачуне за топлотну енергију, хлађење“, истиче Обрадовић.

Један од произвођача алуминијумских система за прозоре и врата, који две деценије послује у Србији, каже да им је најважнији квалитет производа, и да су инвестирали 42 милиона евра у савремене машине.

"Користимо рециклирани алуминијум са зеленим сертификатом. Уз строгу контролу квалитета целог производног процеса и уз помоћ вештачке интелигенције која упозорава да профил није урађен по стандардима, радници могу одмах да исправе грешку. Алуминијумски системи имају и еколошки сертификат и гарантују квалитет", каже генерални менаџер компаније "Алумил Ју индустри" из Нове Пазове Стyлијанос Цоктуридис.

Сваки стан, као и сваки други производ, мора да има класни разред. Као такав, стан као производ којим се тргује мора да има сертификат о квалитету. У супротном, недовољно информисан купац има велике шансе да по високој цени купи неквалитетан стан.

петак, 02. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару