Читај ми!

Мали: Србија приступила Програму јединственог тржишта ЕУ

Споразум између Европске уније и Републике Србије о учешћу наше земље у Програму јединственог тржишта Европске уније, потписан је у Министарству финансија. Споразум су потписали министар финансија Синиша Мали и генерална директорка за унутрашње тржиште, индустрију, предузетништво и МСП Европске комисије Керстин Јорна.

Церемонија потписивања одржана је преко онлајн платформе, у складу са протоколом о онлајн церемонијама на високом нивоу, саопштило је Министарство финансија.

Министар Синиша Мали истакао је да је Република Србија потписивањем данашњег Споразума приступила још једном важном програму Европске уније и нагласио да наша земља још једном показује посвећеност да као земља кандидат и будућа чланица учествује у програмима заједнице и на тај начин јача конкуренцију и боље се припреми за пуну интеграцију на унутрашњем тржишту.

"Учешћем у овом програму, домаћа мала и средња предузећа добиће прилику да кроз различите инструменте подршке, а посебно кроз наставак рада Европске мреже предузетништва у Србији, унапреде своју конкурентност, интернационализују своје пословање и боље се припреме да одговоре изазовима јединственог тржишта. Програмом су предвиђени и посебни позиви за развој кластера, туристичке инфраструктуре и предузетништва младих“,  рекао је Мали.

Указао је и да је уверен да ће наше компаније добро искористити могућности које им нуди Програм јединственог тржишта и припремити се да боље одговоре на предстојеће изазове.

Потписивање Споразума о јединственом тржишту представља наставак дугорочне сарадње са ЕУ у области конкурентности, с обзиром на то да Србија учествује у Оквирним програмима за конкурентност и иновативност од 2008. године, наводи се у саопштењу.

У претходном програмском циклусу, кроз Програм конкурентности малих и средњих предузећа (2014-2020) – COSME, субјекти из Србије су могли да конкуришу за средства из буџета ЕУ равноправно са организацијама из земаља чланица ЕУ и постигли су значајне резултате.

"Инструменти гаранције више нису део новог програма, иако су представљали главни стуб претходног COSME програма, али без обзира на то учешћe у Програму јединственог тржишта имаће позитиван утицај на даље јачање конкурентности МСП у Србији. Значајно је то да ће допринети реализацији активности у оквиру приступних преговора, посебно у Поглављу 20 – Предузетничка и индустријска политика, за које се очекује да ће ускоро моћи да се затвори“, нагласио је Мали.

Приступање Програму јединственог тржишта омогућава предузећима учешће у конкурсима за реализацију пројеката који доприносе конкурентности малих и средњих фирми. Правна и физичка лица Србије ће бити у равноправном положају са организацијама из земаља пуноправних чланица ЕУ приликом конкурисања за буџетска средства ЕУ која су обезбеђена кроз Програм јединственог тржишта.

Посебан значај приступања Програму јединственог тржишта огледа се у наставку пројекта Европска мрежа предузетништва који представља највећу мрежу која пружа подршку малим и средњим предузећима и помаже им да интернационализују своје пословање и да се позиционирају на светском тржишту, додаје се у саопштењу.

Србија је од почетка укључена у рад Европске мреже предузетништва, прецизније од 2008. године. У претходних 15 година више од 18.500 домаћих малих и средњих предузећа је користило услуге Европске мреже предузетништва.

уторак, 28. новембар 2023.
6° C

Коментари

Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке
Dlaka iz ugla oka
Длаке из ока? И то је могуће!