Читај ми!

"Боља цена" у Србији по црногорском рецепту – трговци нису на губитку

Од сутра ће, највећи трговци у Србији, који заузимају више од 80 одсто тржишта, понудити ниже цене хране и средстава за негу беба и хигијену одраслих. После дугог периода раста цена у малопродаји, Влада је одлучила да, у сарадњи са трговинским ланцима, покрене акцију "Боља цена за народ" и обезбеди 20 најважнијих производа по приступачним ценама. Министар Томислав Момировић рекао је да је акција "Стоп инфлацији“ у Црној Гори у доброј мери била узор за акцију у Србији.

Пре појефтињења, паризер је коштао 399, а од сутра ће бити 259. Јогурт од 164 динара биће 134. Сок од јабуке са ценом 120 динара појефтиниће за чак 40 динара. Кромпир је био 99, а на полицама са ознаком "Боља цена" коштаће 60 динара.

Већ годинама храна је најскупља ставка на списку за куповину просечне српске породице. Цене су нарочито почеле да расту после заоштравања рата у Украјини.

Како би обезбедила ниже цене хране и средстава за хигијену, Влада се са трговцима договорила о снижењу од 20 до 40 одсто за 20 артикала.

Председник Србије сутра ће доручковати у друштву министара трговине и финансија, намирнице са полица које су означене логом "Боља цена".

"Баш ћу да узмем и онај јогурт који смо представили и онај ‘паризер‘, у среду идем лично да купим. И да доведем Малог и Момировића. И да направимо сендвиче. Знате како смо као деца правили у четврт хлеба. Узећемо мало и мајонеза и ставимо паризер и то ће да нам буде доручак", рекао је Александар Вучић.

Док председник личним примером гарантује да је квалитет снижених производа добар, многи сумњају, узимајући у обзир ниске цене.

Стручњаци кажу да ће ова акција много значити најсиромашнијим грађанима, док с друге стране, готово да неће бити губитака за трговце.

Др Вељко Мијушковић, доцент Економског факултета Универзитета у Београду, каже да у 2022. години можемо видети да је у поређењи са претходном годином дошло до пораста њихових нето добитака од 26, односно 27 процентних поена, за 8,1 милијарду евра.

ак и у ситуацији када сте имали пандемију, када је било потребно ограничити цене одређених добара, чак и у тим околностима они су остваривали озбиљне профите", напомиње Мијушковић.

Из јучерашње посете министра Момировића Црној Гори, током које се највише говорило о заједничким инфраструктурним пројектима, могли смо да чујемо где су чланови наше владе нашли узор за кампању коју су покренули.

"Захвалио бих се министру Ђуровићу и прво бих му честитао на акцији 'Стоп инфлацији'. Та акција је без икакве сумње дала одличне резултате. Она је у доброј мери и била узор за нашу акцију која треба да обезбеди јефтиније цене за важне артикле. Анализом сличних акција у Европи ми смо видели да је ова акција можда и најквалитетније урађена. Покушаћемо да поновимо њихов успех“, каже министар Томислав Момировић.

Како преносе тамошњи медији, Влада Хрватске тражиће од великих трговаца да за око 1.300 намирница врате цене које су важиле до 31. децембра прошле године.

недеља, 30. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару