Читај ми!

Европске економије губе замајац али обуздавају инфлацију - Немачка у минусу

Раст камата и рат у Украјини узимају данак и европској привреди. Европска комисија смањила је прогнозу раста шест најразвијенијих чланица Уније у овој години а најјача немачка привреда и даље је у рецесији.

Шест најјачих привреда еврозоне ове године очекују знатно слабији економски резултати, кажу у Европској комисији. Најбоље се држи Шпанија, с растом бруто домаћег производа од 2,2 одсто и Француска с једним процентом. Следе Италија, Холандија и Пољска са скромних 0,9 и 0,5 одсто, док је Немачка у минусу.

Европски комесар за економију Паоло Ђентилони указује на то да европска економија од пролећа губи замајац.

"Најновији подаци потврђују да је Унија избегла рецесију током зиме, али да су економске активности у застоју. Неколико показатеља говори о даљем слабљењу економија у наредним месецима. Привредни раст Немачке у првој половини године је знатно нижи од очекиваног. Прогнозе су да ће у 2023. немачка економија забележити пад од 0,4 одсто", песимистичан је Ђентилони.

Један од узрока је монетарна политика централних банака, које да би обуздале инфлацију повећавају камате на кредите. То успорава грађевинску индустрију, али и спремност компанија да инвестирају.

"Будући да је понуда новца мања, кредити ће вероватно постати још скупљи. То ће додатно отежати улагања компанијама у Европи, али и државама. Такође, ако инвестиције буду мање, Европа ће се теже такмичити с другим деловима света“, наглашава аналитичар Европског центра за политику Филип Лаузберг.

Кина у критичној позицији, Индија граби ка врху

Немачка индустрија већ дуже пати због слабе глобалне економије. Уздржаност страних купаца посебно се види у секторима зависним од извоза - машиноградњи и аутомобилској индустрији. Кинеско тржиште се, након пандемије, не опоравља динамиком којој се надало, кажу аналитичари. О томе су током викенда у Њу Делхију разговарали и лидери Групе 20 најразвијенијих земаља света.

Роберт Халвер, аналитичар Франкфуртске берзе наводи два значајна резултата самита Г 20 у Индији.

"Први показује да Запад наставља да губи утицај и то се мора јасно рећи. Истовремено, свет све више сарађује с Афричком унијом и то је врло важно. Мој утисак је да је Кина тренутно у критичној позицији, док Индија граби ка првом месту“, оцењује Халвер.

Упркос шоковима на тржишту због рата у Украјини, Европска унија успева да обузда инфлацију, а бележе се и рекордно ниске стопе незапослености. Забрињава раст цена нафте, а у Бриселу скок очекују идуће године.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару