Читај ми!

Ко ће преузети трошак повећања акциза за гориво – потрошачи или нафтне компаније

Гориво на нашим пумпама је већ скупо, а у наредном периду може бити и скупље, и то из два разлога: на светском тржишту цена барела је премашила 90 долара, а други су акцизе, од 1. октобра и на нафтне деривате повећавају се осам одсто. Акциза на дизел биће 64,24 динара, а на бензин 62,47 динара.

Од октобра акциза на најпродаванији евродизел биће већа 4,76 динара, на бензин 4,63 динара, на течни нафни гас – 3,61 динар. Хоће ли исто толико поскупети и литар горива, још се не зна. Тај трошак или бар део, могле би да преузму нафтне компаније.

"То ће наравно бити већи трошак за све који стављају деривате нафте на тржиште. Значи они ће морати за толико више да плате. У којој мери ће се то одразити на цене, то је друго питање, јер није само то што утиче на цене. Питање је шта ће се у том тренутку дешавати са котацијама ако оне буду падале. Може се десити да оне остану и исте, и обрнуто, уколико буду расле. Чак да цене буду и веће него што је раст акциза", наводи генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић.

Из Владе појашњавају: две године није било уобичајног усклађивања акциза на деривате нафте са растом инфлације и то је само враћање акцизне политике на гориво у законске оквире.

"На све то од марта прошле године смо радили на смањењу акциза на бензин како бисмо одржали цену на прихватљивом нивоу, како бисмо обезбедили да не дође до несташица и како би сви наши грађани имали довољно горива. И за те две године због неиндексирања акциза и због смањења акциза на бензин и дизел гориво имали смо губитак на приходима буџета од 100,5 милијарди", истиче државни секретар у Министарству финансија Саша Стевановић.

Међутим, у Удружењу нафтних компанија указују и на негативне последице раста акциза на промет.

"Свако повећање акциза заправо доприноси малом одливу потрошње. Рецимо, ка суседним земљама. Та разлика, која је велика у цени у Србији и окружењу, јесте последица разлике у државним дажбинама", каже Мићовић.

Акциза на дизел биће 64,24 динара. За превознике по том основу гориво неће бити скупље, јер им се у истој мери повећава и износ за повраћај. Право на поврат 50 динара по литру дизела од Нове године имаће и пољопривредници, па ће на име акциза платити само 14,24 динара по литру горива.

понедељак, 20. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара