Читај ми!

Почео Сајам инвестиција и трговине у Сјамену, Србија се као почасни гост представља са четири пројекта

Највећи на свету, међународни Сајам инвестиција и трговине почео је у Сјамену у Кини. Окупља 23. пут представнике више од 1.000 компанија. Тема овогодишњег сајма су зелена енергија, одрживи развој и дигитална економија. Србија је ове године, као што је била и 2019, почасни гост престижне пословне манифестације.

Србија се са четири инвестициона пројекта представља на 23. међународном Сајму инвестиција и трговине у Сјамену. Једина је земља у историји одржавања овог сајма која је два пута била почасни гост.

Поред специјализоване изложбе "Експо 2027", коју ће Србија организовати 2027. године, српска делегација у Кини представља и "Био4 кампус" у Београду, као и инвестициони дистрикт у Крагујевцу.

Ту је и инвестициона мапа која представља 13 поља за инвестирање у Србији које ће за веома кратко време свима онима који инвестирају донети добре резултате.

Сајам је отворен јутрос, а око 11 часова на српском павиљону били су гости из Кине.

Делегацију Србије предводи потпредседница владе и министарка културе Маја Гојковић, а ту су и министри Михајло Јовановић, Дубравка Ђедовић, која ће стићи у току дана, и министарка науке и иновација Јелена Беговић.

"Павиљон је прозор кроз који се може видети будућност Србије"

Министарке су на свечаном отварању српског павиљона рекле нешто више о поменутим пројектима.

"Павиљон Србије кроз четири пројекта, које смо одабрали да покажемо, свакако представља излог у најбоље прилике за инвестиције у наше најдинамичније развојне компоненте. Овај павиљон је прозор кроз који се може видети будућност Србије као земље која је већ данас потпуно посвећена сарадњи и развоју у одрживом напретку. Србија жели да пружи пун допринос укупном међународном развоју", рекла је Маја Гојковић.

Јелена Беговић је истакла да је Србија поново показала да је лидер и визионар у читавом региону.

"Велика прилика за инвестиције, велика прилика за дипломатију, велика прилика за читав друштвени развој, али не само Београда, не само Србије, већ и региона Западног Балкана и читавог региона Југоисточне Европе. Србија је поново показала да је лидер и визионар у читавом региону. Са друге стране града ниче нови научни кампус, центар за биотехнологију, биоинформатику, биомедицину и биодиверзитет. Ово је потпуно нови, оригиналан концепт, сигурно јединствен у широком региону, један од неколико у Европи који ће окупити науку и академију", рекла је Беговићева.

Након свечаног отварања националног павиљона, потписан је уговор о донацији компаније "Зиђин" и Центра за секвенцирање генома и биоинформатику.  Ради се о донацији од 1,2 милиона евра за унапређење истраживања.

На програму сутра, када ће бити национални форум, јесте додатна презентација свих инвестиционих пројеката Србије, као и потписивање два меморандума о разумевању.

Сајам инвестиција и трговине је највећи сајам инвестиција и трговине на свету. Више од 80.000 привредника ће у наредна четири дана провести у Кини и одлучити где ће инвестирати своје средства за унапређење како науке, тако и технологије, али и свог пословања.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару