Читај ми!

Без договора о повећању минималне цене рада; Мали: Одлука следећег четвртка, Влада предлаже 47.154 динара

Синдикалци и послодавци нису постигли сагласност о повећању минималне цене рада на данашњој седници Социјално-економског савета. Одлука о износу минималне цене раде у Србији за следећу годину биће донета на седници Владе 14. септембра, а предлог Владе је да се минималац повећа за 17,8 одсто и да износи 47.154 динара, односно 401 евро, изјавио је министар финансија Синиша Мали.

Синиша Мали је након седнице Социјално-економског савета Србије рекао да ће цена радног сата од 1. јануара бити повећана са 230 на 271 динар, и да ће бити повећан неопорезиви део зараде са садашњих 21.712 на 25.000 динара.

Представници синдиката тражили су да минималац буде 52.000, колико кошта и минимална потрошачка корпа.

Министар Мали је рекао да је реч о никада већем повећању минималне зараде, као и да се, ако се узму пројекције инфлације за наредну годину, долази до тога да ће у реалном износу повећање "минималца“ за наредну годину бити 13 процената.

"Процентуално, то је највеће повећање минималне зараде до сада и у еврима износи негде око 401 евро. Први пут идемо на ниво минималне зараде изнад 400 евра. Та минимална зарада ће се примењивати од 1. јануара наредне године. Ако узмете у обзир да је пројекција инфлације за наредну годину 4,9 одсто, долазимо до повећања минималне зараде од реалних скоро 13 одсто“, рекао је Мали.

Министар финансија је подсетио да је Влада за ову годину повећала минималну зараду за 14,3 одсто, а да ће просечна инфлација током ове године бити на нивоу од 12,5 одсто.

"Дакле, чувамо, унапређујемо, јачамо животни стандард грађана Србије“, подвукао је он.

Нагласио је и да је Влада имала избалансиран приступ у преговорима, водећи рачуна и о растерећењу привреде и очувању пуне запослености у реалном сектору.

Растерећење зарада

"Да би растеретили привреду настављамо политику растерећења минималних зарада када су порези и доприноси у питању. Од 1. јануара идемо са повећањем неопорезивог дела дохотка са садашњих  21.712 динара на чак 25.000 динара. То је веома важно јер тиме не само да растерећујемо зараде, већ подстичемо послодавце да одрже ниво запослености а доприносимо и бољитку оних који имају најнижа примања“, казао је Мали и додао да ће са овим повећањем неопорезивог дела то растерећење бити 59,9 одсто.

"Пре пет година имали смо оптерећење на зараде од 64 одсто, а са овим повећањем неопорезивог дела дохотка оптерећење на зараде наредне године биће први пут испод 60 одсто, тако да додатно доприносимо мотивацији  послодаваца да запошљавају, отварају нова радна места, боримо се против сиве економије и да они који примају плате у сивој зони буду запослени“,  казао је Мали.

Из Владе Србије седници Социјално-економског савета су присуствовали министри за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, министар финансија Синиша Мали и министарка здравља Даница Грујичић.

Синдикате су представљали председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић, који и председава седници, председница УГС Независност Чеданка Андрић, а Унију послодаваца Србије представљају председник Милош Ненезић и почасни председник Небојша Атанацковић.

И прошлонедељни састанак представника синдиката, послодаваца и Владе завршен је без договора о томе колико ће од јануара бити повећана минимална зарада.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару