Читај ми!

МК група обележила 40 година рада

У дугој историји Србије сваки почетак стварања јаке домаће привреде био би прекинут ратовима, а онда следи и дуг период у коме није била дозвољена приватна иницијатива. Тек сада, добили смо компаније са традицијом и на чијем челу је друга или чак и трећа генерација оснивача. Међу њима је и "МK група" која је обележила 40 година рада.

Од мале фирме 1983. године без запослених до пословног система, данас са око 10.000 људи и оствареним пословним приходом у прошлој години од 420 милиона евра. И тако може да изгледа српска компанија.

"Често и ми у Влади и медији у Републици Србији претерано говоримо о страним инвестицијама. Стране инвестиције су наравно изузетно важне. Доприносе уносу нове технологије, неких нових знања, неких нових искустава, неког другачијег менаџмената али још једном кажем нема успешне земље без домаће привреде", рекла је Ана Брнабић, председница Владе Србије.

Једна стара афричка пословица каже да ако желите да идете брзо - идите сами. Ако желите да стигнете далеко - идите у друштву. Оснивач МK Групе Миодраг Kостић је брзо ишао са визијом о великим циљевима. Знање, енергију преноси на сараднике.

"Увек си на терену остављао више зноја него сви остали. Водио си фирму примером а не ауторитетом који ти је функција давала и дозвољавала. Увек си био за један корак бржи и бољи од других", рекао је Александар Kостић, потпредседник "МK групе".

Мада већ средовечна, у компанији верују да најбоље време тек долази. У наредне три године у три кључне области пословања инвестираће се 1,6 милијарди евра. Само у пољопривреду се улаже 350 милиона евра.

"Посебно издвајамо улагање од 33 милиона евра у фабрику алкохола у Kовачици чиме ће Србија постати по први пут нето извозник прехрамбеног и фармацеутског алкохола. Највеће инвестиције планирамо у пројектима обновљивих извора енергије, чак 900 милиона евра чиме желимо да дођемо до капацитета од једног гигавата зелене енергије", навео је Михаило Јанковић, генерални директор "МK групе".

Kрајем ове године у рад ће бити пуштен ветропарк Kривача у источној Србији, у изградњи су још два а у плану је први агросоларни пројекат на Балкану.

После отварања "Петрам ризорта" у Истри овог лета, наставиће се са инвестицијама у Kемпински хотеле у Словенији и Хрватској и у туристичке капаците у Србији.

У години јубилеја и фондација Миодрага Kостића која ће Београду поклонити Палату науке вредну 25 милиона евра. Са другим друштвено-одговорним пројектима које ће фондација помоћи у наредних пет година укупно ће се донирати 50 милиона евра.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару