Читај ми!

Јесу ли салони лепоте потреба или луксуз – за шест месеци отворено чак четиристо

У првих шест месеци ове године у Србији је отворено чак 400 нових фризерско-козметичких салона. Поређења ради, у целој 2022. отворено је око 500 салона за лепоту. Истовремено, многи предузетници угасили су посао, па упозоравају да тек малобројни годинама опстану у том послу.

Стара је расправа да ли су салони лепоте потреба или луксуз? Без обзира за који одговор се одлучите, не можете да их не приметите – уз мењачнице и коцкарнице, све их је више. А у њима најтраженије услуге су вештачки нокти, трепавице, ботокси и надоградња косе.

"Мислим да је сада много непотребних захвата и на лицу и на телу, јако то утиче на младе девојке. У неком моменту мог пословања сам схватила да ја неке ствари не желим да радим и да ми је јако важно да се фокусирам на природну негу", каже Маја Сраднов, власница козметичког салона.

У АПР-у је регистровано око 14.000 фризерско-козметичких салона. Раст броја салона за лепоту видљив је последњих неколико година, а кажу нарочито од појаве короне. Велика је понуда салона за лепоту, али и потражња.

У школама лепоте тражи се место више

Много је заинтересованих и за упис у средњу Школу за негу лепоте у којој се последњих година тражи место више.

"Уписали смо све што смо планирали, тако да нисмо имали никаквих проблема. За разлику од прошле године, доњи праг ученика који су примљени у нашу школу повећан је за пет бодова. Највеће интересовање је за занимање фризер, то је увек и било, уписујемо девет одељења. Међутим, велико је интересовање и за занимање педикир, маникир", објашњава Месуд Чустовић, директор Школе за негу лепоте.

Координатор практичне наставе у Школи за негу лепоте Кристина Кузмановић Глишић наводи да ученици исказују велико интересовање за покретање сопственог бизниса.

"Већ негде на крају првог полугодишта, од децембра, они буду довољно обучени да оду код преузетника и да почну да уче салонске форме", додаје она.

Најпожељнији бизнис за предузетнице млађе од 35 година

Статистика потврђује да је то и најпожељнији бизнис за предузетнице млађе од 35 година.

"Управо због тог момента да је инвестиција јако мала да уђете у тај бизнис, а поврат јако брз. На друштвеним мрежама могу пласирати све оно што раде, а на основу друштвених мрежа могу допрети до нових корисника", истиче Марко Вучетић са Инфостуда.

Зато на званичне податке о броју новоотворених салона треба додати и неколико пута више оних који услуге шишања, сређивања ноктију или шминкања пружају на црно – по становима и изнајмљеним просторима.

субота, 03. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару