Читај ми!

Ђедовић: Очекујем да гасовод Србија–Бугарска буде завршен у октобру

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић изјавила је да очекује да гасовод Србија–Бугарска буде завршен током октобра ове године, саопштено је из министарства.

Дубравка Ђедовић је, током обиласка радова на изградњи гасне интерконекције Србија–Бугарска, истакла да очекује максимално залагање свих учесника у пројекту како би гасовод био завршен у року.

"Ово је стратешки важан пројекат у гасном сектору, али и у нашој енергетици уопште јер ће обезбедити додатни правац снабдевања гасом и већу сигурност у снабдевању овим енергентом. Министарство на дневном нивоу прати како теку радови, често су људи из Министарства и на терену, а данас сам и дошла и лично да одржим састанак извођачима, надзором, инвеститором и представницима институција укључених у пројекат и проверим напредак радова", рекла је Ђедовићева након обиласка градилишта гасовода у месту Трупале код Ниша.

Извођачи радова рекли су да су до сада испоручене све цеви које су потребне за изградњу гасовода, да је положено 70 одсто цеви и изграђено 45 одсто надземних објеката, а да је преостао већи део радова на електроинсталацијама.

"Очекујем од извођача и свих учесника у пројекту да буду максимално ефикасни, јер се налазимо у завршној фази радова како бисмо на јесен у потпуности завршили гасну интерконекцију којом ћемо се повезати са новим снабдевачима и изворима гаса који долазе пре свега из Азербејџана", рекла је министарка.

Она је нагласила да су са пријатељима из Азербејџана разговарали о количинама гаса које Србија може да добија из ове земље за потребе предстојеће грејне сезоне, што је између 300 и 500 милиона кубних метара, а можда и више.

"На путу да постане критична тачка је испорука електроопреме која је поручена и плаћена, док нам је јако важно да се све цеви заваре, споје и положе да бисмо завршили линијски део гасовода. За то нам је потребан већи број екипа на терену и о томе смо данас причали са извођачима радова, како би побољшали капацитете", нагласила је министарка.

Она је рекла да су радови на територији Србије усклађени са радовима на територији Бугарске и да ће се, преко гасовода који је већ изграђен између Бугарске и Грчке, Србија повезати са изворима гаса који долазе до Грчке, пре свега из Азербејџана и Каспијског региона и ЛНГ терминала.

"У будућности ће овај правац бити још значајнији, због диверзификације извора снабдевања гасом у читавој Европи и могућности да се гас купује од различитих снабдевача. Србија овим гасоводом добија већу енергетску сигурност, а имаће и улогу транзитне земље за регион, као и у случају гасовода Балкански ток", рекла је Ђедовићева.

недеља, 30. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару