Читај ми!

Национални стадион у Сурчину – бетон, челик, стакло, зелена фасада за 52.000 гледалаца

До децембра 2026. године цео комплекс код Сурчина који се гради за потребе EXPO 2027 мора бити завршен. Национални стадион који ће се тамо налазити биће кружног облика, а трибине ће бити делимично наткривене. Екипа РТС-а проверавала је како теку радови.

Месецима се праве приступне саобраћајнице, довлачи камен за тампон зону – најпре за изградњу стадиона надомак Сурчина. Одмакло је и пројектовање. Према плану светског архитекте Марка Фемвика очекује се да ће пројекат бити готов до пролећа, када почиње и изградња.

"Стадион је кружни, има правилну кружну форму, 52.000 места за седење. Биће делимично покривен, значи трибине ће углавном бити покривене, али овај средишњи део ће бити отворен. Значи неће бити покретни кров, али то је једно јако лепо архитектонско решење", наводи Бобан Величковић, шеф тима за надзор пројекта.

На лицу места и на презентацијама видљива је величина целог комплекса и, посебно, стадиона. Градиће се по захтевима водећих фудбалских федерација, без атлетске стазе која је предвиђена за олимпијске стадионе.

Да би се остварила присност навијача и играча, односно постигао медијски спектакл, публика је ближе терену, а завршна обрада може бити скромна или врло богата, каже Бобан Величковић.

"Наш стадион ће бити нешто што је, како да кажем, средње, али ће бити веома леп и сигурно у овом тренутку један од најлепших у Европи када га будемо завршили. Бетон, челик, стакло, зелена фасада", наводи Величковић.

Градски менаџер Мирослав Чучковић истиче да београдске електране морају да направе велико енергетско постројење са системом и за хлађење и за грејање.

"Наша дирекција ће направити канализациони водоводни систем до ове тачке како би напојили овај простор здравом питком водом и одвели све отпадне воде", навео је Чучковић.

Пројектанти, извођачи и градска управа, од највишег руководства добили су прецизне задатке, односно рокове. Биће и новца, каже градски менаџер.

Корак ка изградњи пруге до Обреновца

До краја године усвојиће се и генерални план шинских возила, како би могла да се гради пруга од Прокопа до аеродрома, одатле до стадиона и даље до Обреновца. И још једна обавеза за град – још једна петља недалеко од оне која је недавно повезала Бежанију са ауто-путем Милош Велики.

"На 800 метара од ње, према Остружници, односно према Сави, направићемо још једну велику петљу која ће саобраћајно напајати и национални стадион и простор EXPO-а. Такође, имаћемо и једну индустријску пругу као једно мало парче како би експонати у будућности могли да стижу на EXPO, као и аутомобили, све оно што је неопходно да би те наше изложбе биле врло квалитетне", истиче Чучковић.

Оправдано је да ће уз стадион и нови сајамски комплекс нићи и ново стамбено насеље, прихватљиво за младе брачне парове. Тиме се растерећује центар Београда, а ауто-пут за западну Србију после само неколико година допринео је да периферна насеља не буду крај, већ почетак Београда.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару