Читај ми!

Мали: Јавни дуг Србије 50,5 одсто БДП-а

Министар финансија Синиша Мали каже да је јавни дуг Србије у овом тренутку 50,5 одсто бруто домаћег производа (БДП) далеко испод максимума који је 60 одсто као и просека еврозоне који је 91 одсто.

Синиша Мали је гостујући на ТВ Прва истакао да држава све своје обавезе испуњава у динар и дан да нема никакав проблем са јавним дугом.

Навео примере Француске где јавни дуг у БДП учествује око 115, док је у Шпанији више од тога, а у Италији чак 160 одсто.

Рекао је и да ће Србија све инвестиције које је предвидела наставити као што је то и до сада радила, сопственим средствима или из кредита.

Мали је навео податак и да је јавни дуг Немачке једне од највеће и најаче економије у Европи чак 2,5 хиљаде милијарди евра. "Тај дуг Немачке треба да се упореди са величином њихове економије, величином земље, површином, бројем становника и свим осталим стварима", додао је министар.

"Србија има јавни дуг од 35 милијарди евра и у односу на наш БДП који ће ове године бити први пут преко 68 милијарди евра, ви онад имате учешће јавног дуга у овом тренутку од 50,5 одсто", казао је Мали.

Према његовим речима, јако је битно да се гледа и за шта се тај новац користи прецизирајући да држава новац и када се задужује користи за улагање у инфраструктуру и за све оно што подиже квалитет живота грађана Србије и подуже атрактивност земље.

"Сваки километар ауто-пута доноси нове инвеститоре, фабрике, нова радна места, а ако имате нова радна места и више запослених, то су већи приноси у буџет када су порези и доприноси у питању, па самим тим имате и више простора за нове инвестиције и подизање плата и пензија и то је једини одржив економски развој и основа наше економске политике", рекао је Мали.

Министар је подсетио и да се за нешто мање од месец дана, тачније 1. септембра, плате запослених у просвети и здравству бити повећане за 5,5 одсто, а да свима њима следује и редовно повећање плата у јануару 2024.

Мали је нагласио и да од 1. октобра следи и повећање пензија 5,5 одсто, а од 1. јануара како је казао још најмање 14,5 одсто.

О пензионерским картицама

Министар је навео и да ће пензионери од 1. октобра моћи да користе и пензионерске картице које ће им омогућити да додатно уштеде јер ће им нудити одређене повољности.

"Око 500 компанија сиз целе Србије се до сада пријавило да буде партнер Влади у овом програму. Наши пензионери коришћењем ове картице имаће попуст у малопродајним ланцима, музејима, што ће им омогућити да додатно уштеде и да им остане више новца", казао је он и позвао пензионере да узму ту картицу, али и друштвено одговорне компаније да се укључе у овај пројекат.

Према речима министра финасија Србије, до 2025. просечна плата у Србији биће 1.000 евра, а и просечна пензија 450 евра, а 12 милијарди евра бити инвестирано у разне инфраструктурне пројекте.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару