Читај ми!

Индија забранила извоз пиринча, како ће се то одразити на светско тржиште хране

Влада у Њу Делхију забранила је извоз пиринча, што може довести до пораста цена на светском тржишту, каже за РТС Бојан Станић из Привредне коморе Србије. То је сигнал који је узбуркао цело тржиште прехрамбених производа, навео је Станић.

Индија је недавно забранила извоз свог најважнијег извозног производа – пиринча, па ће испоруке бити преполовљене.

Бојан Станић из Привредне коморе Србије објашњава да се Индија за такву меру одлучила јер су јаке монсунске кише смањиле род, а држава повећала цену за три одсто.

Таква одлука ће, каже, довести и до пораста цена на светском тржишту, јер Индија од извоза пиринча заради скоро 10 милијарди долара, а други извозник Тајланд око две милијарде, што је готово пет пута мање.

"Пошто једно друго вуче, то се прелива, онда свакако утиче и на друге основне животне намирнице, зато што ако теже можете доћи до пиринча онда повећавате неку другу основну животну намирницу“, каже Станић.

И то је, указује, проблем за земље као што су Иран, Саудијскa Арабијa, која је релативно богата земља, али и многе афричке земље.

Проблем је када имате смањене залихе

Индија, иначе, покрива више од 40 одсто светског извоза пиринча, а други извозници имају мале залихе.

"Када имате проблем снабдевања, ту већ долази до значајнијег скока цене. Међутим, када имате добре залихе које могу да потрају док се ситуација на тржишту не стабилизује, то је добра ствар“, каже Станић.

Проблем је, каже, када имате смањене залиха, јер онда цене расту.

"Када имате ограничену понуду одређене основне животне намирнице, у овом случају пиринча, онда се окрећете другој. На пример, повећава се тражња за пшеницом, кукурузом и онда имате, управо због те веће тражње, пораст цене. Дакле, она по тој теорији, а и пракси, свакако помера тржиште на горе. Међутим, треба, ипак, споменути да је то једна земља, да се увек може повећати увоз из неке друге, као што су Тајланд, Вијетнам, Америка", рекао је Станић.

Тржиште хране је повезано

Међутим, тржиште хране је повезано, каже Станић и додаје да, уколико се деси промена код једне намирнице, онда се то одражава и на друге.

Дакле, у том смислу, ово је сигнал који је, можемо слободно рећи, узбуркао цело тржиште прехрамбених производа. 

Пиринач је, иначе, основна намирница за више од три милијарде људи.

После информације да је Индија забранила извоз пиринча појавили су се извештаји и видео-снимци паничне куповине и празних полица у индијским радњама у Америци и Канади.

недеља, 04. август 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару