Читај ми!

Скок цена станова већи на југу него у Београду, стара градња поскупела више него нова

Цене станова у Србији у другом тромесечју ове године порасле су за 11,19 одсто у односу на исти период прошле године. У поређењу са првим тромесечјем ове године, цене су веће за 1,82 одсто, саопштио је Републички геодетски завод.

Индекс цена станова у Србији у другом тромесечју 2023. године износи 155,9, што представља раст у односу на први квартал ове године када је износио 153,11, саопштио је РГЗ.

Цене станова у Србији у другом тромесечју ове године порасле су за 11,19 одсто у односу на исти период прошле године, док су у поређењу са првим тромесечјем ове године порасле за 1,82 одсто.

Иако је настављен тренд раста, након двогодишње експанзије, цене станова у другом тромесечју 2023. су се стабилизовале у односу на први квартал 2023. године.

Скупљи кредити смањили продају

Бележи се и мањи број евидентираних купопродаја станова.

Тој промени, како је наведено у саопштењу, по свој прилици је допринело смањење удела купопродаја станова финансираних кредитима, са 18 одсто у првом тромесечју 2023. на 16 одсто станова купљених на кредит у другом тромесечју, што је последица раста каматних стопа.

Највећи раст цена у Јужној и Источној Србији

Гледано по регионима, у односу на исти период прошле године, цене станова у Београду су порасле за 11,39 одсто, у Војводини за 11,25 одсто.

Као и у претходних неколико квартала, највећи раст цена забележен је у региону Јужне и Источне Србије и износио је 13,95 одсто.

Стара градња поскупела више него новоградња

Цене станова у новоградњи, приликом куповине од инвеститора, су на нивоу целе државе порасле за 8,3 одсто у односу на исти период прошле године, док су цене у староградњи порасле за 12,8 одсто међугодишње.

Када се упореди индекс цена станова са индексима у земљама Европе, Србија је једна од ретких која је показала већу отпорност према наглим променама тренда на тржишту непокретности услед глобалних економских турбуленција, наводи се у саопштењу РГЗ.

Додаје се да према доступним подацима, велики број држава од краја прошле године бележи драстичније успоравање или пад тржишта непокретности.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се