Читај ми!

Највећа регионална агробизнис конференција на Копаонику - лидери дигитализације у Србији су пољопривредници

Највећа регионална агробизнис конференција "Grow up - снага земље" одржава се данас и сутра на Копаонику. Регионални изазов је како до више новца из европских фондова и нових тржишта. Сви су сагласни - лидери дигитализације у Србији су пољопривредници.

Дигитална револуција у Србији је реалност. За пет година, два милиона грађана је преко националног Е-портала добило своје електорнско лице.

Е-аграр је допринео да за четири месеца 300.000 пољопривредника закорачи у дигитални свет. Стотину докумената заменио је клик. Платформа смањује корупцију, доноси већу транспарентност и бржу исплату газдинствима, што се показало на примеру субвенција по хектару.

"Поднето је преко 277.000 захтева. Ваљда то говори о њеној обимности. Она се паралелно исплаћује од првог дана од када важи јавни позив, од када је отворен. И данас је отворена, а ми смо исплатии преко 180.000 захтева.То се никада до сада није догодило", истиче министарка пољопривреде Јелена Танасковић.

Министар за информисање и телекомуникацију Михајло Јовановић каже да је следећи корак да се кроз сателитске и друге дигиталне анализе контролише да ли се субвенције користе на прави начин.

Прва неслагања су већ приметна. Број регоистрованих газдинстава је мањи за 160.000.

"Наравно да ако имате краву и ако је она на вашем газдинству и генетички је квалитетно приплодно грло, да за то треба да добијете субвенцију, али ако је мултиплицирате на неколико газдинстава, нешто није у реду", каже министарка Танасковић.

У завршници конференције говориће се о значају регионалног повезивања

Циљ дигиталне трансформације је успостављање дијалога између традиционалне индустрије и иновативне заједнице.

"Није само питање да ли ћемо неке трошкове смањити увођењем иновационих технологија. Право питање је како ћемо променити цео систем стварања вредноси у пољопривреди и у производњи хране", истакао је председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Први корак био је подизање "Агросенс" платформе коју данас потпуно бесплатно користи више од 20.000 пољопривредника.

"Платформа омогућава да на једноставан и интуитиван начин, путем мобилног телефона, добију најсавременије дигиталне алате - сателитску слику, дорнве, паметне анализе земљишта, препоруке, виртуелне кооперативе удруживањем више пољопривредника у један дигитални систем. Наша прогноза је да за две године имамо потпуно дигитализовану пољопривредну сцену и да са европског зачеља изађемо на прво или друго место", каже професор Владимир Црнојевић, директор "Биосенса".

Е-аграр и Е-управа у целини биће и платформе знања и едукације.

Сутра, у завршници конференције, коју прати 300 учесника, говориће се о значају ланаца снабдевања и регионалног повезивања, али и о утицају климатских промен на пољопривреду, што је све чешће и глобално питање.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво