Читај ми!

Од уторка пријава за нових 100.000 туристичких ваучера, ко има право да се пријави

Подела још 100.000 туристичких ваучера од 5.000 динара за одмор у Србији, почиње у уторак. Државни секретар у Министарству туризма и спорта Урош Кандић каже за РТС да право на ваучере имају незапослени, пензионери, грађани старији од 65 година који немају примања, студенти, особе које користе туђу негу и помоћ и запослени који имају плате ниже од 70.000 динара. Попуњена документа и пријаве грађани подносе на шалтерима Поште. Претходних година, рекордер по броју искоришћених ваучера је Сокобања.

Прва овогодишња квота од 100.000 ваучера планула је за непуна два дана. Државни секретар у Министарству туризма и спорта Урош Кандић најављује да у уторак 30. маја почиње пријављивање за нових 100.000 ваучера у вредности од 5.000 динара.

"Од уторка ујутру, на свим шалтерима Поште грађани ће моћи да се пријаве. Они јако добро знају процедуру, ово траје годинама. Све је остало исто као у претходној расподели која је била почетком јануара", истиче Кандић.

Каже да очекују да и овог пута ваучери оду за неколико дана.

Право на ваучере имају незапослени, пензионери, лица старија од 65 година која нису пензионери и немају примања, студенти, лица која користе туђу негу и помоћ и запослени који имају плате ниже од 70.000 динара. Попуњена документа и пријаве подносе се на шалтерима Поште Србије.

Рекордер по броју искоришћених ваучера је Сокобања. Годинама уназад, трећина свих ваучера реализује се у Сокобањи.

"Кинески туристи почели да се враћају"

Кандић каже да је од Нове године до јучерашњег дана забележен пораст броја ноћења у Србији за 17 одсто.

"Када су у питању само страни гости, то је и 30 одсто у односу на претходну годину. То је сјајан резултат", истиче Кандић.

Каже да туристи долазе углавном из региона – из Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Бугарске, Црне Горе, Турске…

Наглашава да у последње време има све више туриста из Русије и Европске уније, као и да су кинески туристи почели да се враћају од момента када су ковид мере ублажене у Кини.

Домаћи туристи се најчешће одлучују за Сокобању, Златибор и Врњачку Бању, док страни туристи у летњем периоду углавном посећују градове, а зими Копаоник, каже Кандић.

"Ове године је велики скок броја туриста у Сијаринској бањи. Традиционално су ту Горња Трепча, Луковска бања и Куршумлијска бања", наводи Кандић.

"Очекујемо да 2023. буде апсолутно рекордна година"

Кандић истиче да је и девизни прилив за прва три месеца за 30 одсто већи него у истом периоду лане.

"Имали смо прошле године 2,4 милијарде девизног прилива. Очекујемо да ове године буде већи. Ако је 2022. била фантастична, очекујемо да 2023. буде апсолутно рекордна година када је у питању туризам", каже Кандић.

Истиче да је инфлација свуда у свету, али да су се цене пансионских и ванпансионских услуга у Србији зауставиле на нивоу са краја 2022. године.

"Не би ни долазило толико туриста код нас да нисмо ценовно конкурентни. Један од опредељујућих фактора код туриста који долазе јест повољност цена. Могу да кажем да смо свакако једна од најповољнијих дестинација", наглашава Кандић.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво