Читај ми!

Катарски економски форум: Србија рачуна на знање

У Катару се одржава економски форум чије су главне теме диверзификација енергетских извора и привреда заснована на знању, иновацијама и технологијама. У Дохи борави министар информисања и телекомуникација који Србију истиче као добар пример дигитализације. Наводи да су амбиције Србије да извоз у сектору информационо- комуникационих технологија ове године достигне четири милијарде евра.

О богатству Катара најбоље говори податак да би резервама гаса могао да загреје цео Антарктик. Природни гас чини чак 70 одсто прихода ове заливске државе која уз енергетику све више улаже у иновације. У националној стратегији до 2030. пише да будућност припада земљама које економију заснивају на знању.

"Свет никада није имао технолошку револуцију попут ове коју имамо данас. Владе морају да знају да управљају знањем и ресурсима. Наша стратешка одлука је да гледамо у будућност и да учимо. Наша економија одолева кризама и то што имамо компетитивни економски раст и није случајно", каже шеик Мухамед бин Абдулрахман, премијер Катара.

У економском расту и Србија рачуна на знање, поручује из Дохе министар за информисање и телекомуникације Михаило Јовановић. Подсећа на све више страних инвестиција у области нових технологија, али и домаћа улагања у развој научно технолошких паркова.

"Подаци за прва три месеца говоре да је извоз ИКТ сектора чак 786 милиона евра и да је то раст у односу на исти период прошле године чак 44 одсто. Да подсетимо да смо прошле године оборили рекорд, извоз за целу годину био је 2,7 милијарди евра. То нам даје наду да ћемо ове године далеко прегурати преко 3 милијарде, а наше амбиције су да извоз ове године буде чак 4 милијарде евра", каже Јовановић.

Уз раст нових технологија умножавају се и бриге - где се складиште трагови које свакодневно остављамо у дигиталном свету. Кинеска платформа Тик-ток на мети је критика да их злоупотребљава. Директор мреже уверава - за више од милијарду корисника, милијарде се улажу заштиту података.

"Заштита података је пројекат који нема краја. Претња увек постоји - домаћа или страна. То важи за сваку компанију. Ми улажемо новац да наши подаци буду највише могуће заштићени, али нико не може да гарантује да је то 100 посто заштита од свих претњи", каже Шоу Чу, извршни директор Тик-тока.

Један од партнера кинеске платформе у заштити података је Оракл, компанија која је уједно и први комерцијални корисник дата центра у Крагујевцу.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво