Читај ми!

Солидарност ЕУ у куповини гаса – Србија међу неколико земаља које нису чланице

Европска унија отворила је платформу за заједничку куповину гаса на којој снабдевачи могу пријавити продајне количине. Рок за прву набавку истиче данас, а до сада се регистовало више од 80 фирми. У наредних годину дана Брисел ће заједничку набавку гаса организовати свака два месеца. У прилици да се пријаве биће и неколико земаља које нису чланице, међу којима је и Србија.

Земље Европске уније добиле су задатак да до новембра гасна складишта попуне до 90 одсто. За ову прву заједничку траншу, светски добављачи, до 9. маја, морају доставити понуде, а из конкурса су елиминисане и руске компаније и руски гас. Циљ бриселске енергетске солидарности је да се, за следећу грејну сезону на време обезбеди гас из других извора и то по најповољнијим ценама.

"Први пут у историји ЕУ треба да дамо све од себе и да гас купујемо на заједнички начин. Знамо да ће гас још неко време играти улогу неопходног прелазног горива", каже потпредседник Европске комисије за међуинституционалне односе и предвиђања Марош Шефчович.

Бугаска, Румунија, Мађарска и Словачка склопиле посао са азербејџанским гигантом

Истовремено, решења за енергетску кризу међусобно траже и поједине чланице. У Софији, у оквиру заједничке иницијативе "Прстен солидарности" гасни оператери Бугарске, Румуније, Мађарске и Словачке са азербејџанским гигантом "Сокар" потписали су гасни меморандум.

Председник Бугарске Румен Радев оцењује да ће то осигурати безбедност снабдевања и диверсификацију читавог региона централне, источне и јужне Европе – најбрже, најефикасније и најјефтиније.

"Најбоље решење за тренутну енергетску кризу је да се у Европу може допремати више гаса из различитих ресурса и рута", каже министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто.

Председник Азербејџана Илхам Алијев наглашава да је та земља веома поуздан партнер у енергетици спремна да оствари све циљеве и допрема гас многим земљама у Европи.

Аустрија и Словенија које су зависиле од руског гаса, солидарност сада траже у Хрватској – алтернативни пут снабдевања виде у већим испорукама течног природног гаса.

"У тренутку када се бавимо диверзификацијом путева снабдевања гасом, и за нас је изузетно важан пројекат доградње терминала Крк и гасовода. Подржавамо повезивање терминала са Аустријом преко Словеније", напомиње словеначка шефица дипломатије Тања Фајон.

 Док Европска унија ради на више енергетских фронтова како би спречила несташице гаса и прошлогодишње ценовне шокове и Русија повлачи потезе. До априла идуће године забранила је објављивање података о својој производњи нафте и гаса и све више се окреће захтевном азијском тржишту.

А прогнозе Међународне агенције за енергетику упозоравају – снабдевање гасом и током ове године остаје ограничено.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво