Читај ми!

НБС: У марту 16,2 одсто међугодишња инфлација, две трећине због раста цена хране и енергената

Инфлација је у марту на месечном нивоу износила 0,9 одсто, а међугодишња 16,2 одсто, док раст цена хране и енергената и даље чини око две трећине укупне инфлације, објавила је Народна банка Србије.

Месечна и међугодишња инфлација у марту је у складу са изнетим пројекцијама Народне банке Србије за прво тромесечје, наводи се у саопштењу централне банке.

Посматрано у односу на март 2022. године, цене хране и безалкохолних пића порасле су, према подацима Републичког завода за статистику, за 25,4 одсто, што је у највећој мери последица деловања фактора на страни понуде на које мере монетарне политике имају ограничен ефекат.

Месечну динамику кретања инфлације у марту, слично кретањима из претходног месеца, обележио је пре свега раст цена хране, а у мањој мери и цена у оквиру базне инфлације.

Цене прерађене хране су у марту у односу на фебруар повећане за 0,8 одсто, што је мањи раст у поређењу с претходним месецима, док су цене непрерађене хране порасле за 3,8 одсто, вођене вишим ценама поврћа.

Посматрано у односу на март 2022. године, цене хране и безалкохолних пића порасле су за 25,4 одсто, што је у највећој мери последица деловања фактора на страни понуде на које мере монетарне политике имају ограничен ефекат, истиче се у саопштењу.

У питању су пре свега преношење високих трошковних притисака из претходног периода, као и негативних ефеката прошлогодишње суше у Србији и у већем делу Европе. С друге стране, цене енергената су на месечном нивоу у марту забележиле благи пад од 0,1 одсто, који је у највећој мери био опредељен даљим падом цена чврстих горива, док су цене нафтних деривата у просеку остале непромењене.

Месечни раст цена у оквиру базне инфлације био је спорији у односу на укупну инфлацију и у марту је износио 0,6 одсто.

Базна инфлација знатно нижа

Међугодишње посматрано, базна инфлација (индекс потрошачких цена по искључењу хране, енергије, алкохола и цигарета) и даље се креће на знатно нижем нивоу од укупне инфлације и у марту је износила 11,3 одсто, чему знатно доприноси очувана релативна стабилност девизног курса у изузетно неизвесним глобалним условима.

Према актуелној пројекцији, НБС очекује да ће се инфлација од другог тромесечја наћи на опадајућој путањи, уз знатнији пад у другој половини текуће године, и да ће се крајем године наћи на двоструко нижем нивоу у односу на актуелни.

У смеру смиривања инфлаторних притисака деловаће досадашње заоштравање монетарних услова, слабљење ефеката глобалних фактора који су водили раст цена енергената и хране у претходном периоду, успоравање увозне инфлације, као и нижа екстерна тражња у условима очекиваног успоравања глобалног привредног раста, закључује се у саопштењу НБС-а.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво