Све чешће се купују некретнине у иностранству – где стан од 50 квадрата можете пазарити за 50.000 евра

Грађани Србије у последње три године масовно купују викендице у мањим местима, јер су некретнине у градовима све скупље. Зато не изненађује ни информација да се грађани све чешће одлучују да уштеђевину улажу у некретнине у иностранству – попут Грчке, Италије, Хрватске, Црне Горе, Шпаније, Турскe.

Све чешће се купују некретнине у иностранству – где стан од 50 квадрата можете пазарити за 50.000 евра Све чешће се купују некретнине у иностранству – где стан од 50 квадрата можете пазарити за 50.000 евра

У последњих неколико година грађани Србије купили су на хиљаде некретнина у Грчкој, а омиљене дестинације су им оне у којима су раније летовали. У агенцијама за некретнине кажу да нема прецизних података о томе колико је станова и апартмана продато, али наглашавају да је интересовање све веће. Само прошле године наши грађани су били у врху листе страних држављана који су купили некретнине у Грчкој.

"Без обзира на то што су некретнине поскупеле у последње три године у Солуну, и даље може да се купи стан од 50 квадратних метара за 50.000 евра. Највећа потражња наших грађана су за некретнинама близу мора. Некретнине у Грчкој се не продају по метрима квадратним, као што је у Србији, већ у зависности колико је стара зграда, колико је удаљена од мора, спратност, да ли је потребно реновирање или не", каже Милка Савић, из агенције за некретнине "Liberty Real Estete" у Солуну.

Последњих година у Србији се све више граде луксузне некретнине, што поскупљује и остале станове.

"Раст цена на тржишту онемогућио је просечног грађанина са значајно нижим примањима у односу на цене непокретности да себи приушти стан из првог разлога што су станове углавном куповали богати људи са вишковима новца, наши грађани који живе у дијаспори, као и грађани који живе овде, а имају значајна средства за куповину некретнина", наводи економиста Душко Бодрожа са Института економских наука.

"Дошли смо до тога да за неки износ од 70.000, 80.000 и 100.000 не можете баш да купите стан у неким већим градовима. Зато су људи одлучили да гледају земље у окружењу. Када гледамо Трст – није толико дестинација где ћете да проводите одмор, он је више за некретнину коју ћете да купите као инвестицију", додаје Никола Ђогатовић из Агенције за некретнине "Новастон", Београд.

Власништво над некретнином у страној земљи могуће је на основу билатералних споразума које је Србија потписала са готово 70 држава.

"Средства која се трансферишу из једне у другу државу не могу бити и не смеју бити средства која подлежу било каквим проверама, односно сумњама рецимо на прање новца које произлази од тероризма, организованог криминала", истиче Иван Симић из адвокатске канцеларије "Симић".

Турска такође спада у дестинације где су цене приступачније него у нашем региону. На огласима се могу пронаћи једнособни станови поред мора, са гарантованом боравишном дозволом и ценом од само 49.000 евра. То може бити идеално место за летовање, али и прилика за приход од издавања.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво