Влада усвојила Предлог за измену Закона о подстицајима у пољопривреди

Влада Србије усвојила је Предлог закона о изменама и допунама Закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју који ће омогућити примену е-аграра у поступку за остваривање права на подстицаје у пољопривреди и руралном развоју, с обзиром на то да су правила и процедуре за њихово одобравање застарела и компликована, па су и одобравања и исплате подстицаја каснили.

Измењеним законским решењима, између осталог, ближе се уређује електорнско поступање Управе за аграрна плаћања у покретању и вођењу поступака за остваривање права на подстицаје сходно прописима који важе у тој области. 

Тако, пољопривредници више неће морати да прибављају папирне исправе из службних евиденција органа државне управе нити да их достављају путем поште или лично на писарници републичких органа управе у Београду, чиме су значајно смањени трошкови за странку, саопштено је из Владе.

На седници је донета Одлука о оснивању Координационог тела за споразуме о узајамном подстицају и заштити улагања које ће имати задатак да разматра питања и координира и усмерава рад органа државне управе у вези са припремом, преговарањем и закључивањем међународних уговора о заштити и подстицају улагања, извршења закључених међународних уговора и примену унутрашњих прописа у области међународних уговора које закључује Република Србија.

Чланови Владе усвојили су Предлог закона о изменама и допунама Закона о странцима и Предлог закона о изменама и допунама Закона о запошљавању странаца, чиме се омогућава да страни држављани, у јединственом поступку, остваре истовремено право на привремени боравак и рад у Србији, кроз јединствен поступак потребне провере везане како за одобрење привременоr боравка тако и радне дозволе.

Након тога, уколико су испуњени законски услови, издаје се јединствена дозвола. Издавање јединствене дозволе, односно дозволе за боравак и рад, у потпуности је дигитализован, с обзиром на то да се тај захтев може поднети искључиво електронским путем.

Такође, јединствени веб портал садржаће на једном месту све информације у вези са уласком, боравком и радом странаца у Србији.

Донета је и Одлука о образовању Савета за права детета као радног тела Владе од изузетноr значаја за промовисање, остваривање и заштиту права детета. Циљеви Савета биће остварени реализацијом бројних задатака и кроз самосталне и мултисекторске активности релевантних субјеката, а његово континуирано и делотворно функционисање је, такође, обавеза Републике Србије у процесу придруживања Европској унији.

Реализација четири пројекта у Подунављу

Влада је донела Закључак којим се одобрава реализација четири пројекта на подручју Подунавља за унапређење туристичке инфраструктуре - изградња спортско-рекреативног центра са ауто-кампом у Ковину, изградња бициклистичке стазе дуж дунавског насипа од Врачевог Гаја до Старе Паланке на територији општине Бела Црква, изградња бициклистичко-пешачке стазе, са расветом, од Тврђаве Рам до Сребрног језера дужине 10 километара на територији општине Велико Градиште и уређење спортско-рекреативног комплекса дуж кеја у Новом Саду.

На седници је усвојена и Уредба о "Борачкој споменици”, као вид признања и захвалности борцима и ратним војним инвалидима за учествовање у одбрани отаџбине.

Овом уредбом утврђени су услови, начин додељивања, рангови и изглед "Борачке споменице", као и начин вођења евиденције о додељеним "Борачким споменицама", саопштила је Влада Србије.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво