Од маја струја скупља за 8 одсто, а гас за 10 одсто код Србијагаса

Од 1. маја струја за домаћинства биће скупља за осам посто, а гас за десет одсто код Србијагаса. Министарство енергетике саопштило је да ће цене и после корекције остати међу најнижим у Европи.

Нова цена киловат-сата са ПДВ-ом електричне енергије за домаћинства биће 13,31 динар. Претходно повећање цена и струје и гаса било је 1. јануара.

Министарство енергетике саопштило је да је тренутна ситуација са енергентима у Европи најтежа у 21. веку због геополитичких дешавања.

"Упркос притисцима, изборили смо се за најнижу могућу корекцију цена струје (8%) и гаса (10%), која је део актуелног стендбај аранжмана са Међународним монетарним фондом. Тако ће, на пример, просечан рачун за електричну енергију бити увећан за око 250 динара", наводи се у саопштењу.

Како се истиче, цене електричне енергије и гаса за домаћинства ће остати међу најнижима у Европи, пре свега због дотација државе.

"Управо грађани и то они најугроженији и даље су приоритет Владе. Како бисмо помогли социјално угроженим потрошачима, у буџету су издвојене чак четири милијарде динара. Министарство апелује на локалне самоуправе да свима који имају право на статус енергетски угроженог купца помогну да се пријаве, како би остварили значајна умањења рачуна", истиче се у саопштењу.

Апел да се штеди

Министарство је апеловало на грађане да се одговорно понашају према електричној и топлотној енергији.

"Штедите, јер уштедама помажете себи, вашем новчанику и дајете добар пример вашој деци. Хвала грађанима за 10 одсто уштеде електричне енергије у периоду октобар–јануар 2022/23", навело је Министарство.

Држава ће наставити да субвенционише побољшање енергетске ефикасности широм земље, а убрзо ће бити расписан нови јавни позив, закључује се у саопштењу.

среда, 17. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво