Без новчаника и картице – да ли је плаћање мобилним телефоном најбезбедније

Прошле године је, према подацима НБС, обављено више од 53 милиона трансакција инстант плаћањем. Многи су се навикли да електронски плаћају рачуне, а лакше и без чекања могуће је и у продавницама, ресторанима. Ипак, има оних који још зазиру од таквог начина плаћања јер мисле да није безбедан.

Јесте ли већ почели да плаћате рачуне мобилним телефоном? Да бисте новчаник заменили мобилним телефоном, потребно је само да инсталирате апликацију своје банке.

Један од начина плаћања мобилним телефоном је скенирање кју-ар кода. Прво се одабере опција ИПС покажи, а потом ће трговац скенирати кју-ар код бар-код читачем и ваш рачун ће бити плаћен.

"Могу да плаћају рачуне скенирањем НБС кода, могу да врше плаћања на другим местима или преносе средства са рачуна на рачун преко мобилног телефона", истиче Александар Станојевић, шеф Oдсека за пословну подршку и развој нових производа и сервиса НБС.

Бојана Мишковић, координатор дигиталног центра у Прокредит банци, истиче да је систем потпуно безбедан.

"Тако да клијенти немају никакву потребу да брину што се тиче сигурности овог вида плаћања. При самом покретању апликације м-банкинг потребно је да унесу пин-код да би се трансакција реализовала", објашњава Мишковићева.

Није ово једини начин. Телефоном можете да плаћате и ако своју платну картицу додате у мобилни телефон преко посебне апликације.

Прислоните телефон на ПОС терминал и платили сте. У мањој сте опасности да ће вас неко покрасти ако изгубите телефон него када изгубите новчаник пун картица.

Могу ли да вам "оџепаре" телефон

"Што се тиче безбедности, највећи аспект се ту гледа, грађани мисле да је ту лако прећи систем и да неко то може да злоупотреби. Ту је теже побећи с лица места, него учинити кривично дело. Врло је тешко да вам неко са украденим телефоном и пином, када све има на располагању, тај новац узме а да не остави неки траг", наглашава Душан Узелац, уредник портала "Каматица".

На питање да ли користе мобилни телефон за плаћање рачуна, грађани одговарају да им је тај вид плаћања једноставнији.

"Преко картице, у склопу банке, апликације, постоји та опција, и то је много боље што се тиче плаћања и у радњама и у кафићима", наводи један грађанин.

Такође, како додаје суграђанка, за њу је то брже, једноставније и одмах добије преглед шта је урадила.

Међутим, има и оних који немају поверења и како кажу више воле да имају готовину код себе.

Прошле године обављено је више од 53 милиона трансакција инстант плаћања, истичу у Народној банци Србије.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво