Читај ми!

НАЛЕД предлаже боље пореске услове за паушалце

Следеће године престаће да важи одредба у Уредби о паушалном опорезивању која прописује да пореска обавеза не може да се увећа више од десет одсто у односу на претходну годину, што неким паушалцима може да повећа порез. Да се то не би десило НАЛЕД предлаже да се настави са применом важеће одредбе.

Директор Одељења за конкурентност и инвестиције у НАЛЕД-у Душан Васиљевић рекао је на скупу посвећеном фискалним и финансијским аспектима пословања предузетника да би продужење важења одредбе Уредби о паушалном опорезивању било посебно важно у условима садашње кризе

Истакао је да би та одредба требало да важи бар за 2023. годину, а да се касније размисли и о њеном могућем даљем продужењу.

Према његовим речима, евентуално би могло да се размисли и о томе да се уместо десет одсто, примени решење десет одсто плус инфлација.

Васиљевић је навео и да НАЛЕД предлаже да се промени обрачун пореза за један део паушалаца који раде преко интернета, а реч је пре свега о онима који раде као предавачи страних језика на интернет платформама или пружају административне услуге преко интернета.

Сада њихов порез зависи од места где живе, па они који раде из Београда могу да плате знатно већи порез од оних из унутрашњости, а решење за то би, према предлогу НАЛЕД-а, било да се као основица узима просечна републичка плата, јер је она мања него у градовима попут Београда.

"Зато предлажемо да на висину пореза не утиче место где су регистровани", рекао је Васиљевић.

Следећа измена коју НАЛЕД предлаже односи се на промену коефицијента за поједине делатности с којим се множи пореска основица за те делатности.

"Било би добро и да се олакша администриирање при уплати пореза за паушалце, тако што ће се објединити плаћање пореза и доприноса и да све буде на једној уплатници", навео је Душан Васиљевић.

недеља, 15. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи