Читај ми!

Ко су најбројнији туристи у престоници и зашто Београд пореде с Истанбулом

Статистика говори да је Београд веома близу да до краја године постигне резултате у туризму из 2019, истиче Миодраг Поповић, в. д. директор Туристичке организације Београда. Каже да су најбројнији туристи од прошле године и са највећим бројем ноћења из Руске Федерације. Посебно истиче да су се Београд и Истанбул најбрже опоравили у Европи, да пут између та два града доводи нашој престоници и Србији туристе из трећих земаља.

Београд има велику шансу да до краја године достигне број гостију који су посетили престоницу током 2019. године, пре пандемије коронавируса.  

"Статистика говори да смо врло близу, ако не и једнаки с 2019. годином, што може значити и изненађење у односу на претходне две године и резултате других европских, па и светских престоница које су туристичке дестинације", истиче Миодраг Поповић.

Посебно указује да су значајни резултати остварени и без великог броја кинеских гостију, који су 2019. године били најбројнији и остварили највише ноћења. 

Наводи и да је положај Београда веома добар, јер омогућује људима из Европе да лако дођу, што је веома важно, јер се авио саобраћај још није опоравио ни од короне, а сада и због рата у Украјини и глобалне економске кризе. 

Ко су најбројнији туристи 

Најбројнији туристи су од прошле године и са највећим бројем ноћења из Руске Федерације, а на том тржишту су, како истиче упорно и радили.

Што се тиче смањења броја гостију из Кине, објашњава да су код њих још увек на снази правила о ковиду 19, тако да су путници по повратку у Кину у карантину још 15 дана.

Међутим, и поред тих ограничења, наводи да резултати нису толико лоши када су у питању кинески туристи.

"Срећом, нико не долази мање него пре. Сви више долазе. Нису то само гости из Руске Федерације, Грци су у августу били веома занимљиви, јер је њихов раст од 300 до 400 одсто",  наводи он.

Сматра да ће Београд и даље бележити пораст у броју туриста, али и очекује још флуктуација, јер се, оцењује, авио саобраћај неће опоравити бар до 2025. године.

Зашто Београд пореде са Истанбулом 

"Између Београда и Цариграда, тим старим цариградским друмом, цео овај регион је омеђен са два пута – via militaris и Via egnatio, још у доба Римског царства. Негде се ту све одвија, иако су од тада прошли векови", навео је Поповић.

Чињеница је, додаје, да су се Београд и Истанбул најбрже опоравили у Европи, свако према броју становника и према својој величини, као и обиму своје туристичке понуде.

"Негде и та трансверзала, пут између Београда и Истанбула добро функционише, и која и њима и нама доводи госте из трећих земаља. А ако доводи Београду, онда доводи и читавој Србији. односно читавом нашем региону", објаснио је Поповић. 

Шта Београд све нуди 

Највеће туристичке атракције у Београду су оне које сведоче о његовој историји, споменици културе, цркве, паркови, чесме, дворови, али и неопипљива атракција Београда, а то је невероватан провод.

Чињеница је да је Београд једна од најстаријих престоница у Европи, која има шта да покаже.

У зависности од годишњег доба, то су, истиче Поповић, догађаји на отвореном, по чему је Београд познат у Европи и свету.

Посебно указује на атмосферу која је људима који долазе у Београд и најзанимљивија.

"Најважнији су Београђани, онакви какви су, најгостољубивији људи, како други кажу, дух Београда и због тога људи пре свега долазе у наш град", додаје Поповић. 

Најавио је да више од 30 туристичких агенција из Софије планира да од 1. децембра до 27. јануара идуће године доводи бугарске туристе у Београд. 

"Ми смо познати и по београдској зими, по свему ономе што организујемо и дочекујемо током зиме. Зато није чудо што наше комшије врло често и радо долазе у том периоду", каже Поповић.

Поручује туристима да их Београд неће разочарати својом понудом ни током ове зиме, а посебно за новогодишње и божићне празнике. 

уторак, 17. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи