Читај ми!

НБС: Финансијски сектор и привреда очекују ублажавање инфлаторних притисака

Према резултатима анкете агенције Ипсос, инфлациона очекивања представника финансијског сектора за годину дана унапред, у септембру бележе умерени раст у односу на август и износе 7,3 одсто, објавила је Народна банка Србије (НБС).

Инфлациона очекивања представника финансијског сектора, према резултатима октобарске анкете агенције Блумберг, нешто су нижа и износе седам одсто, наводи НБС.

Када је реч, о привредницима, њихова краткорочна инфлациона очекивања износе 10 одсто и већа су у односу на августовску анкету агенције "Ипсос", када су износила 7,5 одсто.

Пораст очекивања би се, оцењују у НБС, могао довести у везу са вишом очекиваном инфлацијом предузећа из области енергетике, која су најизложенија поремећајима и неизвесностима на глобалним тржиштима.

Што се тиче инфлационих очекивања за две и три године унапред, и код финансијског сектора и код привреде нижа су од краткорочних.

Средњорочна очекивања представника финансијског сектора наставила су да се крећу у границама циља НБС од 4,5 одсто за две године унапред, а за три године унапред су нижа и износе 3,6 одсто.

Средњорочна инфлациона очекивања привредника за две године унапред износе шест одсто, а за три године четири осто.

Резултати ове анкете, према оцени централне банке, би могли да указују на то да и финансијски сектор и привреда очекују ублажавање инфлаторних притисака са стабилизацијом кретања на међународним робним тржиштима.

уторак, 17. септембар 2024.
9° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи