Читај ми!

Ограничење цене гаса у ЕУ на чекању, ЕП тражи да трошак плате они који су у кризи профитирали

Европска комисија предложила је пакет нових мера с циљем да смањи цену гаса и обезбеди сигурно снадбевање. Међу мерама нема ограничења цена, што је тражило 15 држава чланица. Европски парламент захтева хитно заједничко решавање енергетских проблема на нивоу Уније. Трошак кризе, кажу, треба да плате они који су у кризи профитирали, а најсиромашнији да буду заштићени.

Европска унија је у септембру успела да уштеди зацртаних 15 одсто гаса. У новом пакету, Европска комисија предлаже заједничку набавку, солидарност међу чланицама и смањење потрошње. Али у пакету нема најављиваног предлога - да се ограничи максимална цена гаса. Та одлука сачекаће нови модел за трговање, који Унија спрема, а који ће укључити и течни - ЛНГ гас.

"Ове зиме увешћемо привремени механизам за ограничавање превисоких цена, док развијамо нове референтне, како би се ЛНГ-ом трговало по праведнијој цени. Смањујемо потражњу. Пунили смо своја складишта гаса - ми смо сада на 92 одсто", каже председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Европски парламент подржао је ранији предлог да се опорезује екстрадобит коју су енергетске компаније стекле током кризе.

Од чланица траже да се на самиту у четвртак сагласе око свих мера.

"Прошло је осам месеци откако је почела ова енергетска криза. И још увек нисам видео кохерентан план Европске комисије. Сматрам да је то веома разочаравајуће. Говорите о ограничењима цена, у реду. Говорите о порезу на неочекиване приходе, али каква је цела слика? Шта ћете учинити да се ухватите укоштац са овом енергетском кризом?", упитао је члан Европског парламента Гај Верхофштат.

Представница социјалдемократа у ЕП Иратхе Гарсија Перез сматра да је од Европске уније, пре свега, потребан пакет солидарности за зиму. "Не можемо више да чекамо, јер не можемо да дозволимо људима да бирају између грејања и хране", истиче Гарсија Перез.

У међувремену, државе саме траже решење за кризу. Након што је продужила рад термоелектрана, Немачка продужава и рад преостале три нуклеарке. Због недостака угља, у Словенији су искључили једну термоелектрану.

Први резултати истраге хаварије на "Северном току"

Данска је објавила и снимке места експлозије на гасоводима "Северни ток 1 и 2" уз саопштење - први резултати истраге показују да је на цевима на дну Балтичког мора нанета знатна штета снажним експлозијама.

Формиран је заједнички данско-норвешки тим који наставља истрагу о оштећењу гасовода "Северни ток".

Москва поручује да је прва утврдила да је реч о саботажи.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков каже да то није новост, али да се може изразити само жаљење што се цео процес истраге одвија иза затворених врата без руске сарадње, иако је Русија сувласник.

"Немамо могућност да на лицу места фактички обавимо сопствени увиђај. И што је најважније, према изјавама које чујемо из Немачке, Француске, Данске, ова истрага је а приори прилагођена да одговорност свали на Русију. Ово је апсурдно, подаци које наша обавештајна служба има потпуно су супротни", истиче Песков.

Анкара је потврдила да су после диверзије на гасоводу "Турски ток" - председници Русије и Турске договорили сарадњу на безбедности тог гасовода.

уторак, 17. септембар 2024.
13° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи