Читај ми!

Економско сивило и на тржишту криптовалута, има ли изгледа за скори опоравак

Енергетска криза и раст цена електричне енергије утицали су и на тржиште криптовалута. Истраживали смо какво је тренутно стање на тржишту и какви су изгледи за скори опоравак.

Цене криптовалута су већ месецима стабилне, што је необично за ову берзу, али су се стабилизовале на вредностима које нису баш по вољи крипто-ентузијаста. 

"Када је реч о овој години, криптовалуте су се уклопиле у сивило глобалних економских трендова. Нису успеле да се за сада одвоје и иду у пакету са свим осталим, низбрдо", објашњава оснивач крипто-мењачнице Александар Матановић.

Најнижа вредност биткоина била је око 3.000 долара, да би потом у новембру 2021. године достигао рекордних 68.000 долара. Тренутно вреди око 20.000 долара.

"Прошле године смо имали велики скок, када су криптовалуте дошле на историјски максимум. То је била тачка за највеће играче, посебно у ИТ сектору када су рекли ‘ово више не можемо да игноришемо’. Део слободних средстава су инвестирали у криптовалуте", указује стручњак за криптовалуте Марко Живковић.

Први пут откад постоје криптовалуте, њихова вредност на берзи прати токове светске економије.

Матановић каже да је дугорочно велики оптимиста.

"Према мом мишљењу, та технологија има много смисла. Чини ми се да идемо ка будућности, да може све више да узме маха, а не све мање. Дугорочно нисам забринут за криптовалуте", наводи Матановић.

Живковић пак објашњава да по први пут цене криптовалута прате глобално економско тржиште, те да се може очекивати да ће се истовремено са опоравком глобалне економије и тржиште криптовалута опорављати.

"Блокчејн" је млада технологија која још тражи своју вредност и због тога долази до великих осцилација у цени, закључују стручњаци. Питање је само да ли ће корисници имати стрпљења.

уторак, 17. септембар 2024.
16° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи