Читај ми!

Михајловићева: Извештај ЕК показао да морамо бити бржи и ефикаснији у енергетици

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да је извештај Европске комисије показао да је постигнут напредак у одређеним областима, пре свега када је реч о унапређење родне равноправности, да је препознат нови законодавни оквир у енергетском сектору, али је циљ да будемо бржи и ефикаснији у спровођењу реформи и европским интеграцијама.

Зорана Михајловић истакла је да су сви извештаји и анализе који долазе из међународних институција су важни Србију, јер онда можемо да видимо где смо у односу на друге државе, преноси у саопштењу министарства.

"Годишњи извештај ЕК је нарочито важан, јер показује у којим ресорима јесмо, а у којим нисмо постигли напредак и да ли смо и у којој мери урадили шта треба. То је важно не због ударања пацки, него да бисмо створили што боље услове за грађане и државу", рекла је Михајловића.

О делу о родној равноправности 

Истиче да је поносна на део извештаја ЕК који се односи на унапређења родне равноправности у Србији.

"Препознато је све што је Србија урадила у овој области, од доношења Закона о родној равноправности, антидискриминационог закона, стратегије за борбу против насиља и унапређења родне равноправности. У извештају ЕК се каже и да је неопходно да учинимо све да имамо и регистар насилника, на чему инсистирамо", изјавила је Михајловићева.

"Потребно брже спровођење реформи" 

Кад је реч о енергетици, Михајловићева очекује брже и ефикасније спровођење реформи, посебно у области унапређења енергетске ефикасности и спровођења процеса енергетске транзиције.

„Суштина је да морамо много да радимо. Препознат је у извештају законодавни оквир, да смо покренули процес енергетске транзиције, да желимо више зелене енергије, али стоји и да морамо да отворимо тржиште гаса, да радимо брже на унапређењу енергетске ефикасности, посебно јер су у тој области земље ЕУ урадиле много више од нас", истакла је министарка.

Додала је и потребно се да се донесу и преостала подзаконска акта, као и да управљање јавним предузећима буде ефикасније.

"Све то не радимо због ЕУ и обавеза које имамо на путу ка чланству, већ због нас. То су све препоруке и надам се да ће нова влада радити брже и ефикасније да постигне боље резултате", рекла је Михајловићева, а закључује се у саопштењу.

уторак, 17. септембар 2024.
20° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи