Читај ми!

Бајатовић: Ако је Михољско лето зашто не бисмо уштедели гас, требаће нам

Имамо довољно гаса и никад веће залихе, од гаса се производи и струја. Нико није донео одлуку да се грејна сезона одложи, али ако је већ Михољско лето, добро је да приштедимо, поручује директор "Србијагаса" Душан Бајатовић.

Душан Бајатовић је за ТВ Прву рекао да ће се поштовати, ако се донесе одлука да грејна сезона почне касније.

"Хоћемо да период трошења гаса из складишта почне што касније, јер би морали чим почне мало хладно да "вучемо" гас из сладишта", изјавио је Бајатовић.

Према његовим речима, желе да што више уштеде гас, у случају да се деси "нека несрећа или неко минирање нечега".

Бајатовић је додао је да је тренутни циљ да се прављењем што више струје из гаса, попуњавају депоније угља.

Истакао је и да струју не увозимо већ 15 дана, али да се значајно поправила и хидрологија.

"Ништа од смрзавања"

Бајатовић наводи да су донете одлуке о набавци додатних количине лож-уља, нафте и дизела, како би свака топлана у Србији, која има могућости, могла да ради на алтернативни енергент, бар месец дана ако дође до неке експлозије на гасоводу.

Напомиње да су подморске цеви Северног тока на 170 метара дубине, те да се релативно брзо поправљају, док су цеви Турског тока под морем на 2.200 метара.

"Ако захлади пустићемо даљинско грејање сутра, али још увек није хладно. Не знам какава ће одлука бити на крају. Сви даљински системи су проверени и технички оспособљени и могу да стартују", рекао је Бајатовић.

Додао је да локалне самоуправе о томе одлучују, али и поручио да од смрзавања ове зиме неће бити ништа.

"Виша цена неће утицати на рачуне"

Истакао је да ће температура ће бити по уредби, што значи 20 степени, плус минус један степен и да ће се то одржати.

"Зашто не бисмо уштедели, уместо да потрошимо 50 милиона кубних метара гаса више од 15. октобра до 1. новембра. Колико ће нам та уштеда значити, ако неко не дај Боже на мору бомбардује Турски ток", рекао је Бајатовић.

Додао је да ће цене грејања бити таква да може да је плати свако ко има најчешћу или минималну плату.

Истакао је да виша цена од 416 долара за 1.000 метара кубних гаса до које долази због промене формуле, неће утицати на рачуне грађана, јер држава плаћа разлику.

"За привреду повећање цене гаса сигурно неће бити велико. О томе ће се одлучити ускоро", рекао је он и додао да ће се можда размишљати о минималном повећању цена за индустрију.

О безбедности гасовода

Бајатовић је рекао и да се БИА, полиција и контра-обавештајне службе, баве са колегама у региону безбедношћу гасовода.

Додао је да ће и локално становништво бити ангажовано да помогне, а навео је да је добијена и сателитска заштита тог објекта.

На питање шта би имао да поручи министарки Михајловић, која је раније рекла да би „Србијгас могао да има боље руковоство, Бајатовић је рекао да је то вечита утакмица "Зоране и Душана", "ко је Американац, а ко Рус".

"Мислим да би због неких промашаја, неки квалитетнији људи требало да воде Министарство енергетике. Поставио бих можда и неко питање, али сам сигуран да не бих добио паметан одговор", рекао је Бајатовић, али није прецизирао о ком питању је реч.

уторак, 17. септембар 2024.
22° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи