Читај ми!

Михајловић: Нећемо више увозити руску нафту кроз Јанаф

Србија више неће увозити руску нафту кроз Јанаф, изјавила је за Танјуг министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић и навела да ће кроз Јанаф убудуће у Србију бити увожена само неруска нафта.

Министарка Зорана Михајловић изјавила је да не постоји опасност од несташица нафтних деривата на српском тржишту и да нови пакет санкција ЕУ којим се забрањује увоз руске сирове нафте неће утицати на стабилност снабдевања и нагласила да је увоз сирове нафте преко Јадранског нафтовода најисплативија и најодрживија опција за Србију.

"Ми имамо својих 20 одсто нафте, толико производимо, а осталих 80 одсто биће неруска нафта. Колико знам, Нафтна индустрија Србије као једини увозник сирове нафте у Србију има договор са Јанафом да до 5. децембра, нафту коју су набавили из Русије она прође овим нафтоводом а да њиме од тада иде само неруска нафта", рекла је Зорана Михајловић, после конференције "Жене као носиоци руралне економије".

Навела је да ће Србија имати довољно сирове нафте и да је проценат руске нафте који је увожен био различит, па је ова нафта последњих месеци чинила 50 одсто, док је лане тај однос био другачији у корист неруске нафте.

Михајловићева је рекла да је изградња нафтовода до Мађарске могућност коју је и Министарство рударства и енергетике уврстило у свој инвестициони план, али да је потребно урадити анализе и видети да ли постоји економска оправданост.

"Најодрживије и најекономичније за Србију је да сирову нафту добија преко Јанафа, то је и даље најбоља опција за нас, а изградња нафтовода до Мађарске, што је прва варијанта и која би коштала између 70 и 180 милиона евра, или до Албаније, преко Северне Македоније, што представља другу опцију, за сада су само могућности. Али потребно је направити студију изводљивости да се види да ли је и колико економски исплативо улагати у такве пројекте. Све друго су идејна решења, нема опипљиве анализе, нису донете никакве одлуке, то је само потенцијална могућност да имамо различите руте снабдевања нафтом", рекла је Михајловићева.

уторак, 17. септембар 2024.
22° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи