Читај ми!

Прозводња млека кроз три генерације, помоћ стиже и од млекаре

Више крава - више млека, тако кажу и пољопривредници и прерађивачи. Да би побољшали сточни фонд, али и повећали количине млека у продаји, сточари користе бескаматне кредите које им за куповину квалитетних грла даје шабачка млекара. Са новим јуницама највећа фарма у Срему прошириће производњу. У Сланкамену 11 чланова породице Алексић заједно су и на њиви и у штали.

На пола хектара дворишта налази се осам објеката, око 450 грла расне стоке, од телади до бикова. У две штале је мужа, а из домаћинства Алексића сваки дан се испоручи више од 2.000 литара млека.

"Са ове фарме овде имамо 1.300 литара млека дневно, а са оне друге фарме, где је робот мужа, имамо негде око 800 литара млека дневно", каже Предраг Алексић из Сланкамена.

На већој фарми све је под надзором снахе Светлане, за другу фарму задужена је снаха Маријана. Од пре месец дана мужа јој је знатно лакша.

"Моја обавеза је само да нахраним краве, робот све ради сам - 24 сата музе краве, лако", рекла је Маријана Алексић.

Уз аутоматизацију послове су Алексићи олакшали, а уз више крава повећали су и количине млека за предају. Млеком ће отплаћивати и 62 нове јунице које су бескаматним кредитом добили од шабачке млекаре.

"Увећали смо тај наш сточни фонд за 30 одсто. То су високо стеоне јунице које су се већ отелиле, а план нам је убудуће да правимо још једну млекару, још једну фарму, тако да ћемо ићи на још стотину комада", истиче Светлана Алексић.

У Млекари Шабац кажу да са фармом породице Алексић сарађују већ 10 година.

"Циљ је да помогну и они нама и ми њима, да се повећа фонд и да се повећа квалитет млека и домаће сировине", истиче представница млекаре Маја Бадјин Георгијевић.

На пролеће Алексићи планирају дневно да испоручују три и по хиљаде литара млека. Добру вољу за рад, кажу, имају, а има и ко да ради. Пре 48 година имање су започели Никола и Јелица, а данас од фарми до њива заједно са два сина, снахе и петоро унучади.

"Има народна пословица - није богат ко има волова, већ је богат ко има синова, а ја имам и снајки и унучади. Има нас пуна кућа, нас 11, сви заједно, има свако своје задужење али углавном се и мењамо", каже Никола Алексић.

Унук Томислав пре подне је у школи, а после подне на њиви.

"Ја више волим да радим на ратарству него у кући на фарми", рекао је Томислав.

Обрађују 300 хектара, уз 12 трактора имају сву механизацију. Зарађено улажу, користе државне субвенције и помоћи, договарају се - најмлађи Алексић 13 година, а најстарији 71 годину. Уз њиве, стоку и млеко, кажу, имају времена и за одмор.

уторак, 17. септембар 2024.
20° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи