Читај ми!

Одјеци "Винске визије" и у Алби, шта тражи савремени туриста и може ли Србија то да понуди

Вински туризам заједно са гастрономијом даје једну аутентичност туристичким дестинацијама, а то је оно за чиме данашњи туристи највише трагају, каже министарка трговине и туризма Татјана Матић која је учествовала на конференцији посвећеној винском туризму у италијанској Алби. Истиче да је "Винска визија" Отвореног Балакана допринела још већој популарности Србије и других балканских земаља.

Публицитет сајма "Винска визија" у оквиру иницијативе "Отворени Балкан" превазишао је регионални оквир. Генерални секретар Светске туристичке организације Зураб Пололикашвили рекао је на конференцији посвећеној винском туризму у италијанској Алби да желе да учествују у организацији сајма вина и гастрономије у Србији следеће године.

Тај сајам би према његовим речима био још већи, са учесницима из целог света што би допринело још већој популарности Србије и других балканских земаља као винских и гастрономских дестинација, зашта потенцијал несумњиво постоји.

Поред тога, идеја је и да се једна од следећих конференција Светске туристичке организације одржи управо у Србији, вероватно на Мокрој Гори.

"Била сам више него изненађена и поред тога био је један упитник 'Да ли бисте дошли у Србију, да ли бисте изабрали Србију као дестинацију за упознавање са винским туризмом' и многи од испитаника су одговорили 'да', тако да је то још један податак и за саму Србију јако значајан - мотивација да наставимо да се бавимо винским туризмом јер је очигледно да заиста имамо јако пуно потенцијала и да нас у тој сфери заиста, ја мислим, чека једна велика експанзија и појединачно Србију, али и регионално", рекла је у Алби за РТС министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

Истакла је да је генерални секретар врло заинтересован и за промоцију Дунава и такође туризма, наутичког туризма и Дунава као туристичке дестинације.

"Мислимо да је то још једна јако битна вест и такође Дунав као туристички потенцијал и наша туристичка дестинација није довољно развијен и ми желимо да радимо на томе заједно са Светском туристичком организацијом и драго нам је да су и они то препознали као један од приоритета", навела је Матићева.

Она је, каже, напоменула да у оквиру иницијативе "Отворени Балкан" и винских путева Отвореног Балкана сматрају да има простора и за Републику Бугарску да се придружи.

"Ми сматрамо да је та регионална сарадња изузетно важна и битна и они су такође заинтересовани да размотре учешће у том нашем пројекту", рекла је министарка.

Гастрономија пружа аутентичност туристичким дестинацијама 

На питање који су наредни кораци, имајући у виду да се вински туризам показао као врло исплатив, министарка Татјана Матић каже да ће се појачати сарадња са Министарством пољопривреде, а радиће се и на развоју одређене инфраструктуре.

"Оно што је ја мислим кључно рећи јесте да вински туризам заједно са гастрономијом пре свега даје једну аутентичност туристичким дестинацијама, а то је оно за чиме данашњи туристи највише трагају и без чега заправо савремене туростичке дестинације не могу да рачунају на већи број туриста. Према томе, ако заиста желимо да будемо туристичка дестинација која ће привлачити и даље овако велики број туриста ми морамо једноставно заиста радити на томе јер између осталог видимо да је ту огроман потенцијал који ми поседујемо", истакла је Матићева.

У овој години забележен је долазак три милиона туриста, остварено је преко 8,5 милиона ноћења.

"Достигли смо већ сада готово милијарду евра девизног прилива, ми морамо размишљати о годинама које долазе и у тим годинама дакле оно што ће туристи тражити биће аутентичност, гастрономија, вински туризам, етно туризам, одрживост, еколошки туризам и према томе све то ће бити један пакет који ће стварати туристички производ који ће заиста бити прихватљив савременом туристи и пре свега тржишно одржив. То је оно што Србија има да понуди и не само регионално, већ и на даљим тржиштима која ће се сигурно следеће године отворити", закључила је министарка Татјана Матић.

среда, 20. новембар 2024.
16° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње