Читај ми!

Уштеда струје не значи одвајање од уста, "Дилојт" има план – почели су од замене сијалица

Лидер за енергетику у "Дилојту" Жељко Марковић рекао је за РТС да уштеде не значе одрицање и одвајање од уста него начин како да паметно за постизање истог циља утрошимо мање електричне енергије.

Током лета наша земља увозила је између 4 и 12 посто струје, а протеклих неколико дана само један посто. Стање је поправила боља хидрологија и ветар.

За непуних годину дана на увоз је потрошено милијарду и сто милиона евра. Из Владе поручују: обезбеђено је довољно свих енергената, рестрикције нису планиране, али су мере штедње приоритет за земљу.

Анализе показују да је уштеда од 15 одсто струје довољна да избегнемо увоз. 

Лидер за енергетику у "Дилојту" Жељко Марковић рекао је, гостујући у Дненвику РТС-а, да је то амбициозан циљ, али ипак може да се уштеди.

"Морамо да се мобилишемо сви, и привреда и становништво, и да на путу ка уштедама будемо концизни и стално ангажовани током целе зимске сезоне", истакао је Марковић додајући да би то резултирало уштедама.

Два аспекта мотивације за штедњу

Говорећи о томе како мотивисати домаћинства да штеде, Марковић каже да постоје два аспекта мотивације, један је уштеда и то финансијска, цена за привреду је 95 евра по мегават-сату и када се дода мрежарина, то прелази 120 евра, па сваки киловат-сат који уштедимо одразиће се на нашу финансијску позицију.

Код домаћинстава, иако је цена нешто нижа, припремљени су попусти за грађане који штеде.

За све нас је важно да што више уштедимо а мање се ослањамо на увоз, бићемо енергетски сигурнији у наредној сезони, наводи Марковић.

План штедње у "Дилојту"

"Ми смо као 'Дилојт' из финансијских разлога решили да штедимо јер нам је два пута већи рачун за струју са последњим поскупљењем", напоменуо је Марковић.

"Плански смо мењали сијалице ЛЕД сијалицама. Друга мера штедње: контролишемо термичке потрошаче, већ смо прикључени на систем даљинског грејања у зимској сезони па ћемо онемогућити коришћење клима-уређаја и појединачних грејних тела која се налазе у канцеларији", указао је Марковић.

Трећа мера је политика отворених врата ради равномернијег загревања простора, флекс модел рада, не радимо свих пет дана у канцеларији, па се на основу те прерасподеле радног времена можемо организовати тако да ефикасније користимо простор, навео је даље Марковић.

На сваком спрату имају више запослених укључених да контролишу, а техничко обезбеђење после завршетка рада гаси све сијалице и све што је остало укључено.

Колико се мере штедње уклапају са европским

Марковић каже да не постоје различити рецепти за штедњу, важно је да остварене мере енергетске ефикасности и уштеде не значе одрицање и одвајање од уста, него начин како да утрошимо мање електричне енергије а постигнемо исти циљ.

Подсећа да су на Западу морали да уведу и пенале, али да код нас нема кажњавања. На Западу, у овом комерцијалном сегменту, у привреди, може се контролисати температура и може, ако није у задатом оквиру, да се наплати казна, у Шпанији су рецимо високе казне.

Енергетска ефикасност

Говорећи о енергетској ефикасности, Марковић је рекао да је то нови извор који нам може много помоћи да надокнадимо капацитете који недостају.

"Мере су лимитиране, али у нашој земљи, где се претходних деценија није много радило на енергетској ефиканости, постоји простор", истиче лидер за енергетику у "Дилојту".

Земљи можемо помоћи производњом на дистрибутивној страни, где се налази и потрошња, то су соларни панели и код привредних друштава и код домаћинстава, каже он.

Мање увозимо струју ових дана. "Хидролошка ситуација ће се поправљати, можемо очекивати стабилнију производњу", закључио је Марковић.

субота, 27. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару