Читај ми!

Михајловић: Нема нових поскупљења струје, ко уштеди 30 одсто, имаће 30 одсто нижи рачун

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да неће бити нових поскупљења струје нити рестрикција. Ефекат уштеде домаћинстава ће, како је истакла, бити видљив када ступе на снагу стимулативне мере за штедњу струје. Михајловићева је потврдила и да је Србија обезбедила замену за руску нафту коју од 1. новембра неће моћи да увози због шестог пакета санкција ЕУ према Русији.

Зорана Михајловић је подсетила да је влада позвала општине и градове, јавна предузећа и државну управу да направе своје планове до 15. септембра и пошаљу их Министарству како би се видело где је могуће уштедети 15 одсто електричне енергије.

"Што се тиче домаћинстава, тек ћемо видети када ступе на снагу стимулације које нису мале, јер, ако уштедите 10 до 20 одсто ваша стимулација је 10 одсто нижи рачун, од 20 до 30 одсто уштеде је 20 одсто, а више од 30 одсто уштеде је 30 одсто нижи рачун. То ће сигурно да подстакне домаћинства да почну да штеде", рекла је за Танјуг Михајловићева.

Нагласила је да рестрикција неће бити, али да држава апелује на штедњу струје због трошкова које има за увоз.

"Апелујемо на смањење потрошње, јер треба да дамо огроман новац за увоз електричне енергије по ценама које стварно немају везе са реалним тржишним ценама данас на европском тржишту. Ноћас нас је увоз коштао око два милиона евра у летњој сезони", изјавила је министарка енергетике.

У случају хладне зиме пораст потрошње струје

Навела је да Србија, због проблема у свом електроенегетском сектору, увози од четири до 11 одсто својих потреба, али је упозорила да ће потрошња и увоз да порасту у случају хладне зиме на 15 до 25 одсто домаће потрошње и то у условима када није могуће проценити по којој цени.

"Прве наше процене су биле да ћемо само на струју до почетка марта да дамо 2,2 милијарде, па су нове процене, кад је струја кренула на 700 евра за мегават час, биле преко три милијарде. Нико не може да зна хоће ли цена да буде 500, 700 или 1.500 евра", нагласила је Михајловићева.

Рекла је и да се разговара с Азербејџаном да се набави одређена количина електричне енергије која ће долазити редовно све до краја зимске сезоне, али  и да се с Мађарском обезбеде  дугорочнији уговори, како не би зависили од дневне цене електричне енергије .

Додала је и да се нормализује допремање уговорене количине од 2,5 милиона тона угља из БиХ, Румуније и Мађарске за ЕПС.

Обезбеђена замена за руску нафту 

Потврдила је и да је Србија обезбедила замену за руску нафту коју од 1. новембра неће моћи да увози због шестог пакета санкција ЕУ према Русији.

"Ми од 1. новембра нећемо више увозити руску нафту, али ћемо имати, пре свега, Киркук нафту, имаћемо нашу нафту, јер НИС има 20 одсто српске нафте, и остало ће бити иранска или нека друга нафта", рекла је Михајловићева.

Она је додала да је прошле године у структури нашег увоза било само 25 одсто руске нафте, 20 одсто је чинила нафта произведена у Србији, а остатак је била ирачка "Киркук" нафта.

"Када је почео рат, од краја марта руска нафта је била прилично јефтина и НИС је више увозио њу, тако да је у структури било 55 одсто руске нафте. Они већ раде на томе, ту не видимо неки проблем, праве се договори и уговори, тако да ћемо ми свакако користити неруску нафту, онако како је предвиђено шестиим пакетом", навела је Михајловићева.

Додала је и да за сада неће бити проблема са прерадом нафте због чињнице да Руси имају већинско власништво над НИС-ом и Рафинеријом нафте у Панчеву, нити са транспортом сирове нафте нафтоводом ЈАНАФ кроз Хрватску.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи