Читај ми!

Све више празних штала у ваљевском крају, сточари се одлучују да продају краве

Ваљевска села и њихови домаћини одувек су били познати по доброј воћарској, али и сточарској производњи. Седамдесте и осамдесете биле су златне године товног говедарства, а затим и млечног говедарства. Због раста трошкова производње и сушне године најновији подаци са терена говоре о све мањем броју музних крава.

У штали домаћина Владимира Митровића из села Пауне код Ваљева краве за понос.

Тренутно је на мужи 16 крава, један део је пред тељењем и нешто јуница. Да би постигао високу млечност и био сигуран у квалитет и квантитет добијеног млека, на овом газдинству, воде рачуна о генетици и зато су сва грла су из сопствене производње. Краве јесу за понос, али је њихова исплативост на граници, каже домаћин.

"Млека ће бити, али количине се смањују, искрено да вам кажем нема више народа, овако су остали појединци који не могу да надокнаде оно што је изгубљено у претходним годинама. Сведок сам овде у нашем крају нестају краве, комшије један по један продају", каже Владимир Митровић из села Пауне.

Према његовим речима, минимална производња по грлу би требало да буде око 5.000 литара до 5.500 по грлу, а његово домаћинство не функционише испод 200 литара по грлу.

Одржати сточни фонд у овим кризним временима, нарочито када је реч о млечном говедарству је велики посао и задатак, нарочито када је пред нама дуга јесен и хладна зима, зато септембарске дане ваља искористити за добру припрему.

"Почео је септембар, пољопривредни произвођачи имају могућност када је солидна влажност земљишта, да засеју одређене културе које на пролеће стижу рано, а то се пре свега односи на сточни кељ или перко који се користи у исхрани музних крава", каже др Радосав Вујић из ПССС Ваљево.

Влада Србије забранила извоз сировог и пастеризованиг млека до краја септембра. Задатак нове Владе је према речима Недимовића да се позабави мерама везаним за јунице како би Србија имала више млека али И то, како је рекао, мора бити везано и са млекарском индустријом.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи