Читај ми!

Обустава испорука Северним током до даљег – неизвесност снабдевања гура европске економије у кризу

Затварање Северног тока на неодређено време повећало је цену гаса у Европи за 30 одсто, а евро је у односу на долар пао на најнижи ниво у протекле две деценије. Неизвесност снабдевања гура европске економије и енергeтске компаније у финансијску кризу. Москва шаље јасне поруке – гаса нема због санкција Запада.

Обустава испорука гаса Северним током, за Брисел је политички потез Русије и реакција на одлуку о ограничењу цене нафте. Москва, пак, одговорност за хаос на тржишту гаса пребацује на Европску унију, пошто је одржавање гасовода угрожено.

"Проблеми са снабдевањем гасом настали су због санкција које су нашој земљи и неким руским компанија увеле западне државе, укључујући Немачку и Британију", поручује портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Према његовим речима, нема других разлога за проблеме у снабдевању. "Очигледно, када једина турбина ради, ту се дешавају кварови. Tо доводи до прекида испорука", наводи Песков.

Незадовољство грађана у Европи

Како се приближава грејна сезона у Европи, расте и незадовољство грађана због ограниченог снабдевања, а посебно цена.

"Циљ је да не прогутамо мамац, да смо сами некако криви за те високе цене гаса: да смо увели неке санкције, па људи сада трпе. Европа мора да остане јединствена и покаже способност да узврати пропагандним нападима", наводи премијерка Литваније Ингрида Симоните.

После Шведске, и финска влада провела је викенд правећи нови пакет мера за хитну кредитну подршку домаћем тржишту електричне енергије.

"Велико колебање цена електричне енергије захтева од владе да предузме брзе мере како би обезбедила стабилност тржишта", каже премијерка Финске Сана Марин.

Додаје да је десет милијарди евра намењено је компанијама које се баве производњом електричне енергије у Финској, како би "покриле хитне потребе ликвидности".

Листа све краћа у Немачкој 

У Немачкој су после трећег пакета мера подршке грађанима и привреди, одређени и приоритети у снабдевању гасом током зиме.

Листа је све краћа и оштрија, јер енергенте морају штедети и повлашћени потрошачи.

"Цене гаса су порасле, јер је постало јасно да је Северни ток 1 затворен. Крај Северног тока 1 или наставак гашења Северног тока 1, додатно показује колико ће зима бити тешка", објашњава шеф за глобална макроистраживања и главни немачки економиста Карстен Бжески.

Истиче да би та земља могла да преброди зиму у погледу снабдевања, ако резерве гаса буду довољно велике, али да ће цена гаса, нафте и енергената остати "изузетно висока".

Барел "склизнуо" на 95 долара

На светском нафтном тржишту обрт. Уместо најављеног повећања производње, ОПЕК се са Русијом договорио да ипак мало смањи производњу нафте за 100.000 барела на дан. Разлог је економско глобално успоравање.

Барел је прошле седмице "склизнуо" на 95 долара. Нови потез земаља извозница нафте, цену би могао брзо да врати на 120 долара.

среда, 18. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи