Читај ми!

Деца би купила све и одмах, али постоји начин да их научите да штеде

Озбиљне штедише кажу да нема тог човека који не може да научи да штеди. Истина, неко је рођени штедиша, док остали морају да уложе нешто више напора како би савладали ту вештину. Најбоље је почети одмалена. Како, одговара Душан Узелца, уредник сајта Каматица.

Ако им дозволимо, деца ће сав новац да потроше одмах, без много размишљања и на било шта. Тако је у највећем броју случајева. На оне изузетке смо веома поносни, па би требало да применимо неке проверене начине за паметно увођење деце у поље финансијске одговорности.

Најпре, да им објаснимо да штедња није само скривање и не трошење новца, већ паметно располагање њиме.

"Када је штедња у питњу, она је манифестација, она се дешава и појављује након савладаног управљања финансијама. Честа је грешка да из чисте жеље почнемо да штедимо, грађани се потруде, не успеју да ушетеде, врате на почетак, можда то на погрешан начин то раде", каже Душан Узелац.

Уштеђевина се, наводи, појави када квалитетно управљамо финансијама, када остане вишак од наше потрошње.  

Како управљати потрошњом да би се појавила штедња, ако си мали?

"Најлакши начин да децу научимо јесте да их суочимо са неким ограниченим ресурсом, са новцима који су дефинисани. Ја свом детету дајем новац да оде да потроши у продавницу и суочавам га са његовим изборима, јер деца као деца најчешће би купила све и одмах и дозволите им то да ураде и онда их суочите са резултатом те одлуке", каже Узелац.

Следећи корак је најтежи, да не поклекнемо и не попустимо већ да инсистирамо на томе да не може да се купи све што се пожели и да је потребно стрпљење и време да се уштеди новац за неку већу куповину.

"Тако ће они схватити ограниченост новца, да знају да морају да распореде, јер то буде питање за потрошњу - да ли ми је дража играчка или слаткиш и то је добра пракса. Дајте му као да је примио плату, да потроши одређени износ, на крају месеца га питајте да ли има нешто, како ћемо да купимо неку скупљу играчку. Нема ту превише мудрости", рекао је Узелац.

Незнање може бити наследно. Ако ми не умемо да штедимо, скоро је сигурно да ни децу нећемо успети томе да научимо.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи