Читај ми!

Киша као поручена пред бербу грожђа у Жупи

У појединим виноградарским рејонима берба винских сорти увелико траје. Али не и у Жупском и у Трстеничком виногорју. Kишну седмицу која је, кажу, дошла као поручена, виноградари користе за припрему судова и опреме. Са оптимизмом очекују бербу грожђа, посебно аутохтоних сорти чија су ароматична зрна већ пуна шећера и киселина.

За искусне жупске виноградаре ово је такозвана лења година, која због сушног лета није изискивала много рада у засадима. Дани су били врели, али ноћи свеже, а изостали су и врући ветрови који исушују лозу. Произвођачима је ишло на руку и специфично поднебље.

"Глиновито земљиште помешано са песком, али када се такво земљиште лепо припреми и обради оно у себи накупи и чува јако пуно влаге. Виноград је просто таква биљка има јако добар развијен коренов систем који јако дубоко продире. Жупско земљиште и тло је специфично и сачувало је ту влагу", рекао је Живорад Дамњановић, енолог и виноградар.

Kада се Миломир пре 17 година вратио из Швајцарске осим каскадне садње, применио је и тамошњу праксу затрављивања винограда. Пионирски подухват, показао се као успешан у измењеним климатским приликама.

"Те уљане репице што смо сејали, затим ова трава што се покоси, лоза што се измеље, то је све квалитетан хумус који се временом створио. Ту треба 12 до 15 година да би се то осетило и то се осећа у винограду. Та трава задржава кишу да не може да односи ерозија земљиште", навео је Миломир Милосављевић, виноградар и винар.

Глобалне климатске промене наметнуле су изазове и виноградарству. Летње кише замениле су олује, а због тропских температура и сушних периода, размишља се о новим агротехничким мерама и испитивањима винове лозе које се примењују у нашем суседству, у Црној Гори и у Македонији.

"Иригациони системи и системи кап по кап за наводњавање скоро па да су неопходни да би винова лоза могла да има правилан развој и да би могла правилно да прође кроз вегетациони период. Некад смо причали о неопходности дефолијације, о уклањању лишћа о осунчавању грозда што је код неких сорти изузетно значајно. Сада треба бити јако опрезан", рекао је Марко Малићанин, председник УО Савеза виноградара и винара Србије.

У заталасаној котлини између Kопаоника, Жељина, Гоча и Јастрепца, још увек се ослањају на знање и искуство. Добар виноградар, кажу, може да препозна годину и прилагоди начин рада, што је већини у протеклих шест месеци успело.

Ако се изузму ране сорте, од озбиљније бербе деле три седмице. Kиша која ових дана пада, много ће значити. Произвођачи кажу да уједначи род, повећа сокове у зрну и дода оно мало што је потребно берби која ће се свакако памтити.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи