Читај ми!

Грађани Европе заврћу славине, да ли има излаза из енергетског зачараног круга

Цене енергије се не смирују - гас је и данас око 3.200 долара, струја до 600 евра, а нафта све скупља, поново премашује 100 долара. Ни државне субвенције више не помажу. Грађани и привреда широм Европе једва плаћају рачуне а најављују се нова поскупљења и гаса и струје. Има ли Европа излаз из зачараног енергетског круга?

На шта се грејати? Који вентил и колико заврнути? Главне су дилеме европских потрошача. У Хрватској, неким привредницима стижу рачуни за гас увећани за чак 450 одсто, али и најаве - цена ће се усклађивати са тржишном сваког месеца. Како би прошли јефтиније, калкулишу и у Француској, Чешкој, Данској.

"Прошлогодишњи јулски рачун за струју био је 4.168 евра, овогодишњи за исти месец 8.200 евра. Није ми добро због тога", рекао је Дан Кристанс, власник мале радње у Данској.

Кристоф Могар, власник пекаре рекао је да су раније пекли пет пута дневно, а сада смањили на три. Додаје да су се другачије организовали - специјални хлебови пеку се сада заједно са багетима.

"Користим струју практично за све. Имам грејање на струју, имам и еко котао на угаљ стар четири године. Али, нисам сигурна са тим. Струја је скупа као и угаљ. Ништа није јефтино", навела је грађанка Чешке Јирина Сокенкова.

Због ниског речног водостаја, немачким железницама је наложено - приоритетан траспорт сада је угаљ и гориво. Немачка је и званично на 19 степени ограничила темпертуру грејања јавних установа, а од 22 до 6 сати ујутро гасиће и осветљње и светлеће рекламе.

"Мерама ће се уштедети енергија, али не толико да бисмо могли да седнемо и кажемо - то је сада то. Оне ће смањити потрошњу гаса за око два до два и по одсто. Пред нама је још дуг пут којим треба ићи", напоменуо је Роберт Хабек, министар економије и енергeтике Немачке.

Стручњаци су сагласни - штедња је неопходна, али треба реално сагледати ситуацију.

"Будимо рационални пре свега тешко ћете данас смањити грејање ако имате мелу децу, тешко ћете самњити и ту темпертуру на 19, 20, 21 степен. Већ данас знамо да ће то бити више, то није ствар избора већ једноставно потреба", истакао је енергетски стручњак Владимир Сабо.

Француска Влада је саопштила да још дуго неће моћи да замрзава цене гаса и струје - мораће да поскупе. А Мађарска поручује - неће подржати предлог Естоније о увођењу нових санкција на испоруке руских енергената за земље Европске уније.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи