Читај ми!

На сајму у Словенији цео Запад, али и приколице и сејачице из Србије

У Горњој Радгони у Словенији одржава се пољопривредни сајам Агра. Током 60 година постојања прерастао је у међународни, са готово 1.800 излагача. Присутни су и излагачи из Србије, произвођачи опреме и машина.

Приколице, цистерне, сејачице из Бачке Паланке изложене у Доњој Радгони, на сајму који окупља најсавременију светску понуду. Конкуренција јака, а сајам место за испитивање пулса тржишта.

"Овде је читав Запад, сви су се нашли, много има конкуренције, произвођача иностраних, тржиште је јако лепо, али треба наћи своје место на њему. Морамо да будемо присутни, радимо, испоручујемо и иде, резултати се виде", каже Раденко Комад, директор "Мајевице".

"Словеначке трке врло су компликоване за машине из Србије, овде је Европска унија, па имамо велику конкуренцију, али продаје се добро", каже Матија Залетел, привредник из Словеније.

У Словенији, према подацима удружења младих пољопривредника, мање од пет одсто млађих од 35 година се опредељује за то занимање, као основно. Председница удружења бави се воћарством, на породичној фарми има и жито, јечам.

"Може да се живи од пољопривреде, када је тржишно усмерена, продајемо директно купцу, такав начин директне продаје захтева велики труд и залагање", каже Ања Магар из Удружења младих пољопривредника.

Млади пољопривредници су у центру пажње на 60. сајму у Словенији.

"Ја увек кажем, сајмови су потребни, јер не само због тога што имаш најновије технологије, механизације, имамо најновије моделе комбајна, трактора, робота који се користе сада, дронове, све те технологије интересантне, то не можеш да видиш на рачунару, то није исто, људи траже да виде", каже Борис Никола Серјавец, извршни дектор Помурског сајма.

Горња Радгона има око 3.500 становника. Током сајамских дана, угости посетиоце и излагаче из 30 земаља.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи