Читај ми!

Цена гаса расте – Бугарска поново преговара са Гаспромом, Данска тражи алтернативу за грејање

"Србијагас" од октобра потрошњу гаса више неће обрачунавати у кубним метрима, већ у киловат-сатима, што је и берзанска пракса. Потврдили су РТС-у да то неће имати никакав утицај на цену гаса који се испоручује потрошачима. Иако су гасне везе Брисела и Москве све тање, Бугарска је приморана да поново преговара са Гаспромом како би обезбедила гас за зиму. Анализе показују да су испоруке гаса европском тржишту смањене за чак 75 одсто, а цена скаче. Данас је достизала до 2.900 долара.

У односу на протеклу седмицу цена гаса порасла је више од 13 одсто. Испоруке главним гасоводом "Северни ток 1" су само 20 посто, а цене је погурала најава Гаспрома да ће их од 31. августа на три дана, потпуно обустaвити.

"Тржишта очекују, да нам у најгорем сценарију, Путин више неће испоручивати гас како би нас приморао да попустимо. Тржиште и привреда морају да се носе са тим", рекао је Роберт Халвер, шеф анализе тржишта капитала на Франкфуртској берзи.

У страху од потпуног прекида испорука, земље покушавају да се обезбеде. У Немачкој кажу да су купили довољно гаса на светском тржишту и да се и даље уговара. Али проблем је што земља за сада нема гасну инфраструктуру која је независна од руских испорука.

"Пред нама је веома критична зима. Са пуним складиштима имаћемо сигурносни тампон и градимо алтернативни доток. Али остаје јаз између прошлогодишње потрошње гаса и очекиване потрошње. И то морамо да регулишемо кроз економично управљање, како се овај јаз не би претворио у кризу", навео је Роберт Хабек, министар економије и енергетике Немачке.

А колико је ситуација са снабдевањем гасом неизвесна и да је тешко брзо наћи друге добављаче, најбоље показује пример Бугарске. Наши суседи били су међу првим земљама које су одбиле да плаћају гас у рубљама, па су им Руси у априлу заврнули славине. Софија је потврдила да ће ове недеље имати састанак са Гаспромом како би нашли начин да обнове уговор.

"Могу да вам кажем да ће преговори са Гаспромом бити заиста проблематични и тешки. Заиста је тешко преговарати да вам неко да јефтин гас, када је цена на берзи у Европи много већа. Зато немојте мислити да је све што треба да урадимо – да позовемо Гаспром експорт и кажемо им: почећемо да плаћамо, користећи формулу коју сте дали и све ће бити у реду. Није тако. Морамо да водимо интензивне преговоре са огромном политичком подршком, укључујући и подршку свих доступних контаката у приватном сектору", рекао је Росен Христев, привремени министар енергетике Бугарске.

Данци траже друга решења за грејање 

Раст цена гаса натерао је Данце да траже друга решења за грејање, па је потражња за пећима упола већа. То је погурало и цене дрва и пелета које су скочиле 100 посто.

"Имамо више од 200 хектара шуме. Продаја иде као ‘врући колачи’", рекао је Хенрик Елвелд Лаурви, власник шуме.

"Није случајно што цене пелета и дрвета расту. То се дешава зато што је много људи свесно да ће зимус бити скупо грејање – посебно на гас", рекла је Ида Мари Мосби, економски стручњак.

Kако се грејна сезона примиче, расте и страх од недостатка и све скупљих енергената и хране. То је поделило Аустријанце – анкете показују да четвртина грађана тражи укидање санкција Русији, а још 12 одсто сматра да их треба ублажити.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи