Читај ми!

Србија и Бугарска траже решење како би обезбедиле пловност Дунава

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић понудио је у Софији да српска механизација обави интервентне радове на делу тока Дунава кроз Бугарску. Дунав је наш заједнички ауто-пут и од стратешке је важности за обе државе, рекао је Момировић.

Већ три недеље на критичним секторима на Дунаву у Бугарској због ниског водостаја обустављен је пловни саобраћај. Решење се, према речима српске стране, мора наћи брзо како се не би још више нарушила стабилност снадбевања Србије угљем, нафтом и дериватима.

"Драго ми је да смо договорили да формирамо радну групу која ће проћи кроз све изазове који су пред нама, не само ове хитне природе, већ и ове стратешке", навео је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић.

У име Владе Републике Србије, додаје он, понудили смо механизацију која већ следеће недеље може бити на располагању Влади Бугарске како би извршили интервентне багерске радове на Дунаву.

"Дунав је наш заједнички ауто-пут, ако тако могу да кажем, и од стратешке је важности за обе државе", рекао је Момировић.

Бугарски министар истакао је добре пријатељске односе две земље и да је добродошло унапређење на свим нивоима, те да је прикључење земаља отвореног Балкана ЕУ више него неопходно.

Добросуседски односи огледају се у решавању заједничких проблема, стога је подршка Србије у решавању проблема речног саобраћаја Бугарској од великог значаја.

"Специјализоване администрације двеју земаља треба да прецизирају заједничке акције за олакшање транспорта. Данас у Бугарској  постоји 14 критичних секција. Заједно са румунском страном, Бугарска је почела да багерује најкритичније од њих", каже Христо Алексејев, бугарски министар.

Србија од Бугарске ове године треба да купи два милиона тона угља од чега ће 1.5 милиона тона бити допремљено речним бродовима из румунске луке Констанца.

Набавка угља из Бугарске за Србију представља најјефтинији и најбржи начин и зато ће већ почетком следеће недеље бити формирана радна група о којој су говорила оба министра која ће у договору са агенцијом за пловидбу Бугарске договорити потребну механизацију поводом решавања проблема пловности у овој земљи.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи