Читај ми!

Ембарго на увоз руског угља у ЕУ, Швајцарска саветује грађанима да спреме свеће

Нафтовод "Дружба", који руску нафту, преко Украјине допрема у Европу, од 16 сати поново ради. Од поноћи на снази ће бити забрана увоза руског угља у Европску унију. Стари континент суочава се са све већом неизвесношћу снабдевања енергентима и држи рекордно високе цене гаса, угља, а посебно струје.

Земље Европске уније више неће моћи да увозе руски угаљ. Тај ембарго је окосница петог бриселског пакета сакција договореног још у априлу, а примењује се од данас.

Луке широм Европе преплављене су угљем који стиже из Африке, Индонезије, Кине. Само у Пољску, која више од 80 посто струје добија из угља, ове седмице стиже 100.000 тона.

"Спремни смо, имамо инфраструктуру да претоваримо било коју количину чим стигне прекоокеанским бродовима. Обезбеђена су и складишта и транспорт пругом, а можемо да опслужујемо купце, ако је потребно. Земља чека угаљ. Ако ова година буде рекордна, зарадиће и лука и оператери", наводи Казимијеж Коралевски, потпредседник Луке Гдиња.

И мере штедње, које су на снази у земљама чланицама, не одобравају сви. Иако су и струка и привреда сагласне да енергију треба рационално трошити, мали привредници у Шпанији кажу да им затварање врата, и гашење декоративног светла, огранично радно време - доноси нове проблеме и трошак.

"Нама, свим малим продавницама у центру Мадрида, увек су отворена врата, ово је туристичко подручје. Шта се сада дешава? Затварање врата ограничава наш рад", прича Вероника Лопез, власница продавнице у Мадриду.

Хорхе Моралес де Лабра, стручњак за енергетику напомиње да контрола тих мера није лака.

"Ако смо свесни да је сада струја веома скупа, да су веома скупи и бензин и гас не треба нам то говорити, то већ́ видимо", додаје Де Лабра.

Неизвесност снабдевања - цене гаса, угља и струје од почетка рата у Украјини премашују рекордне вредности. Прогнозе указују - биће и скупљи.

"Просечна цена на Сепексу од почетка године већ је стигла на 250 евра по мегават сату. Док је у августу, за тих само десетак дана та просечна цена већ 390 евра. Тако да видимо тај константни узлазни тренд и то није само код нас већ и нашем региону, већ у целој Европи. За последни квартал ове године, отприлике процена је да ће бити негде око 500 евра", истиче Милош Младеновић, директор српске берзе струје Сепекс.

У Швајцарској су већ саопштили - не искључују поремећаје у снабдевању струјом и могућност вишесатних рестрикција. Грађанима саветују да спреме довољно свећа, али и дрва.

У случају несташица струје, држава ће смањити уличну и декоративну расвету и забранити продају грејалица и коришћење уређаја за прављење вештачког снега.

уторак, 30. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару