Читај ми!

Колико ће просечно по домаћинству бити виши рачуни за струју

Од септембра струја поскупљује 6,5 посто. Агенција за енергетику је израчунала - просечна цена киловат-сата биће 8,144 динара, без пореза. Стручњаци оцењују - то је недовољно да би ЕПС зачепио све рупе због увоза струје и имао за улагања. Председник Вучић поручује да је циљ да се ублаже последице светске енергетске кризе.

Просечна месечна потрошња струје наших домаћинства са двотарифним бројилом је 400 киловат-сати. Рачуница показује: са накнадама и порезима њихов рачун од септембра биће већи 231 динар. Они који се греју на ТА пећи троше око 1.600 киловат сати - плаћаће 757 динара више.

"Последње поскупљење у Србији важило је од 1. фебруара 2021. Само да вам кажем колико је ово оправдано поскупљење трошкови цена на мало и по ЦЕКОС-у и свако може да утврди, фебруар 2021. јун 2022. су били 15,06 посто, а одобрена цена је 6,5 одсто већа", истиче Дејан Поповић, председник Савета Агенције за енергетику.

Жељко Марковић, лидер за енергетику у "Дилојту" наводи да је свима много било какво повећање цене.

"Ја то разумем, али морамо да имамо на уму да повећањем цена обезбеђујемо стабилнији рад нашег електроенергетског система, а то значи предупређујемо несташице електричне енергије у току зимске сезоне", додаје Марковић.

Одобрено поскупљење гаса и струје је, оцењује председник државе, минимално и неминовно у условима енергтске кризе како би се очувао стандард грађана и привреда.

"Ми желимо да највећи део терета прихватимо на себе. Због енормних цена гаса, данас је цена струје 540 евра по мегават сату, ми је наплаћујемо овде у Србији готово 14 пута мање. Цена струје чак и када буде расла струја то ће бити минимално, да не угрози стандард људи, чак и оних најсиромашмнијих", напомиње председник Александар Вучић.

Фискални савет оцењује: цена струје мора бити тржишна као би ЕПС могао да послује без губитака и да инвестира у нове капацитете. Наглашавају, најсиромашнијима се морају повећати повластице.

"Оно што мора да се уради јесте да се прекине са тридесетогодишњим праксом да се ниским ценама води социјална политика, тако да се тиме даје и онима којим треба и онима којима не треба. И ми смо рачунали да би са 70.000 који сада примају помоћ за електричну енергију могло да се повећа на 250 до 300 хиљада домаћинстава", указује Павле Петровић, председник Фискалног савета.

Министарство енергетике најавило је да ће ускоро изаћи и са новом уредбом о већим олакшицама за најугроженије не само за струју и гас, већ и грејање.

Цена струје за привреду, за сада се не мења. Она се уговара на слободном тржишту и до краја августа ограничена је на 75 евра по мегават-сату.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи