Читај ми!

Узелац: Нема разлога за страх од поскупљења кредита, фокусирајте се на већу зараду

Сви они који су под кредитом, посебно стамбеним, имају исто питање које их мучи - шта ће бити са каматном стопом? Да ли ће да расте и колико? Душан Узелaц са сајта Каматица каже за РТС да се очекивало да еурибор поскупи, али да неће бити гладних, неће бити масовних отпуштања и неких дубоких криза као што се у историји дешавало, јер је свет данас динамичније место.

Сведоци смо разних глобалних промена на готово свим пољима, које са собом носе различите кризе. Да ли и нама прети озбиљна финансијска?

"То су кризе као стања свести, људи су уплашени од будућег исхода који може бити овакав или онакав и то најчешће прави тај немир. Али, оно што разумемо су бројке. Неће бити гладних, неће бити масовних отпуштања, и неких дубоких криза као што се у историји дешавало, јер је свет данас динамичније место. Лакше може да се промени посао и дестинација. Све је то данас динамичније колико год то као одлука изгледало страшно", наводи Узелац. 

Еурибор је, каже, нешто што многе грађане оптерећује.

"Колики ће бити, какав ће бити, на шта ће да утиче последично зато што су задужени са клаузулом за еурибор. Како буде растао еурибор, тако ће расти и рата кредита и то их страши. Нема разлога, зато што погрешно би било да ви као обичан грађанин почнете да изучавате банкарске рачунице и математике, да пратите геополитику само да знате да ли ће вам рата скочити три или пет хиљада или неће скочити. Савет је да се фокусирате на ваш капацитет зарађивања у будућности", саветује Узелац. 

Еурибор ће, истиче Узелац, поскупети, али не драстично.

"Биће мало скупље рате зато што ће еурибор скакати. То није ни страшно ни чудно, то се и очекивало јер је дуго година био у минусу. То поскупљење неће бити драстично, неће рата скочити дупло, скочиће у процентуалном износу рата за 10 или 20 одсто, ако је било нешто 200 евра биће 220 или 240. На то се спремите и када сте на то спремни нећете имати ни тај немир да се нешто уротило протвив вас", истиче Узелац.

Душан Узелац саветује да би, ако већ немамо контролу над поскупљењима, требало да је успоставимо, колико је то могуће, над зарађивањем и распоређивањем новца.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи