Читај ми!

Црна Трава није баш тако црна – идеална је за боровницу

Са надморском висином од око 1.000 метара, подручје Црне Траве и Власине идеално је за боровницу. Овде ниче и све више приватних плантажа тог воћа. Зато се организују и Дани боровнице.

Подела бесплатних садница била је подстрек да се Далиборка Ристић из Власотинца упусти у непознато. На дедовини у селу Дарковцу подигла је пре десетак година плантажу боровнице.

Површину од пола хектара није повећавала, улагала је у савременију производњу и у посао укључила целу породицу. За који дан креће берба. Биће пуне руке посла за три генерације.

"Што се тиче рода, година је одлична, а што се тиче цене, видећемо јер још није кренуо откуп, берба још није кренула", каже Далиборка Ристић, власница плантаже боровница у Дарковцу.

На 1.200 метара црнотравско село Дарковце постало је произвођачки центар. Нанизало се двадесетак засада боровнице. Паметно је Општина Црна Трава искористила идеалне географске услове поделом 14.000 садница.

Веселин Јовашевић из одељења за пољопривреду Општине Црна Трава каже да су 2013. биле две плантаже, сада има 30 интензивних засада на самој територији од 312 квадратних километара.

"Само ћу напоменути да се киселост земљишта креће од четири и по до пет и управо је то она киселост коју боровница захтева и на којим подручјима даје најбоље резултате", објашњава Далибор Цветановић, директор ПССС Лесковац.

Издашне су падине Плане и Чемерника. Грмови дивље боровнице на сваком кораку. Стигла је за бербу. Марија је, нажалост, једна од ретких која то ради ручно.

"Ове шумске боровнице за разлику од питомих су ситније за брање, јаче су на боји и само треба више времена за бербу", каже Марија Стојановић из Власотинца.

Боровница постаје нови заштитни знак Црне Траве.

"Циљ је промовисање малих пољопривредних газдинстава која се баве прерадом и производњом боровница", каже Биљана Бабић, директорка Туристичке организације Црне Траве.

Раскошни су у овом крају дарови природе. Дивљег воћа и траве у изобиљу. Пољопривредно газдинство Савић то богатство већ користи.

Оливера Савић из Млачишта код Црне Траве каже да праве производе од биља, сирупе.

И то би могао да буде смер за привредни развој ове општине. Са несагледивим потенцијалима, за туристички, потребна је подршка државе. Да се о Црној Трави не говори само као о пустој и старој већ и о новој дестинацији у којој се тражи кревет више.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи